Društvo
Trending

U naselju Raška svečano otvoren vrtić ,,Bajka''

Simboličnim presecanjem vrpce i puštanjem balona sa mališanima ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković i predsednik Privremenog organa Grada Vranja dr Slobodan Milenković, sa saradnicima, svečano su otvorili vrtić ,,Bajka“ u vranjskom naselju Raška.

Izražavajući zadovoljstvo što je opet u našem gradu ministar Selaković je rekao: ,,Čast i zadovoljstvo mi je uvek da dođem u vaš lepi grad, grad sa dušom, koji je od danas bogatiji za još jedno obdanište.

I to ne bilo kakvo, već najveće na jugu Srbije i u Pčinjskom upravnom okrugu, koje će imati i najveći kapacitet 240 mesta za mališane koji će ovde dolaziti, vaspitavati se, sticati drugove i drugarice i krenuti odavde dalje putem obrazovanja i odrastanja. 

Uveren sam da će iz ovog novog vrtića jednoga dana izaći neki novi Bora Stanković, neka nova Karaminga ili neki Ava Justin koji će duhovnošću napajati naš srpski narod, ali i sve one koji u Srbiji zajedno s nama u slozi i ljubavi žive. Uspeli smo da naparavimo zajedno, republička Vlada i Grad Vranje, najveće obdanište u ovom delu naše države. To govori da brinemo o budućnosti i da stvaramo uslove da naše porodice i u ovom delu Srbije imaju više dece, kao što i stvaramo ovim podsticajnim merama za koje ćemo samo u ovoj godini majkama koje su rodile prvo, drugo, treće i četvrto dete isplatiti čak 90 milijardi dinara. To je 450 puta više od vrednosti ovog vrtića“, istakao je ministar Selaković.

On je pomenuo i statistiku koja govori da iz godine u godinu imamo sve veći broj novorođene dece i dodao: ,,Ali jedna stvar je za mene ovde možda najvažnija – smanjuje se lista čekanja sa oko 300 na 60 dece, i da možemo već unapred da planiramo izgradnju jedanaestog obdaništa, jer onaj ko je izgradio ovako velelepni objekat biće u stanju da izgradi još mnogo toga“.

Pozdravljajući prisutne predsednik Privremenog organa Grada Vranja, dr Slobodan Milenković izrazio je zadovoljstvo zbog otvaranja još jednog objekta namenjenog najmlađim sugrađanima.

,,Objekat je izgrađen na 3.000 m2, uz poštovanje najviših standarda i principa energetske efikasnosti. Vrtić ima 14 radnih prostorija, dve sale, veliki atrijum unutar objekta, kao i ograđeno dvorište sa mobilijarom.

Projekat je rezultat izuzetne saradnje Vlade Republike Srbije, resornog ministarstva i Grada Vranja, a ukupna vrednost radova je 205 miliona dinara. Vrtić je opremljen je uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i fondacije ,,Novak Đoković“, najsavremenijim nameštajem i didaktičkim materijalom. Reč je o savremenoj opremi i sredstvima za potrebe vaspitno-obrazovnog rada sa decom predškolskog uzrasta.

Za potrebe opremanja uložena su sredstva u visini od oko 15 miliona dinara. Ono što posebno želim da naglasim i obradujem roditelje  je da će otvaranjem ovog objekta, ostali vrtići Predškolske ustanove ,,Naše dete“,  u značajnoj meri  biti rasterećeni, a liste čekanja  redukovane“, istakao je Milenković.

On je dodao i da je u radu gradskog rukovodstva jedan od prioriteta kontinuirano ulaganje sredstava u školsku i predškolsku infrastrukturu u cilju unapređenja uslova rada za pravilno obrazovanje, vaspitanje i odrastanje naših najmađih sugrađana.

,,Ovo je briga za naše najmlađe, ulaganje u budućnost, za dobrobit generacije koje dolaze“, dodao je Milenković.

Direktorka PU ,,Naše dete“ Lidija Petković osvrnula se na istorijat predškolskog obrazovanja u Vranju istakavši da je vrtić ,,Bajka“ deseti objekat u sistemu Predškolske ustanove.

,,Objekat je infrastrukturno izgrađen po najsavremenijim standardima. Stvoreni su uslovi za prijem nove dece koja će se osećati sigurno, prijatno, prihvaćeno, opušteno i zadovoljno.

Zahvaljujem se gradu koji je prepoznao značaj predškolstva i omogućio velikom broju dece boravak u sredini podsticajnoj za učenje. Veliku zahvalnost dugujemo držvi, kao i fondaciji „Novak Đoković“, koja je opremila kompletan vrtić nameštajem koji omogućava premeštanje i restrukturiranje prostora“, naglasila je Petković.

Ministar Nikola Selaković i predsednik Privremenog organa Grada dr Slobodan Milenković sa saradnicima  potom su obišli prostor vrtića. Program za ovu priliku pripremili su mališani i vaspitači Predškolske ustanove ,,Naše dete“.

Back to top button