Kultura
Trending

U četvrtak predavanje posvećeno stvaralaštvu prof. Momčila Zlatanovića

U četvrtak, 23. maja od 13 sati, u prostorijama Biblioteke „Bora Stanković“, biće održano predavanje u znak sećanja na prof. Momčila Zlatanovića.

Predavanje pod nazivom “Pesma i pevanje: doprinos Momčila Zlatanovića proučavanju Stankovićeve proze” održaće dr Bojan Čolak, viši naučni saradnik na Institutu za književnost i umetnost (IKUM) u Beogradu.

Biblioteka „Bora Stanković“ je prošle godine ustanovila program posvećen prof. dr Momčilu Zlatanoviću, pod nazivom  Dijalog sa tradicijama. Ideja i koncept ove manifestacije simbolično predstavlja nameru da se ukaže na značaj naučno-istraživačkog doprinosa profesora Zlatanovića u oblasti jezika i književnosti, ali i u širim kulturološkim studijama.

“Već za života prof. Momčila Zlatanovića bilo je jasno, a po svemu sudeći to će nadalje biti još očiglednije, da je on jedan od najvažnijih stvaralaca u oblasti kulture koje je naš grad i jug Srbije iznedrio. Bio je jedan od najsvestranijih proučavalaca i sakupljača folklora južne Srbije.

Namera je da ovaj kulturni događaj, iako posvećen prof. Zlatanoviću, ne bude isključivo usmeren na njegov naučni doprinos, već da njegov naučni doprinos posluži kao inspiracija za nova istraživanja i promišljanja tradicije”, navodi se u saopštenju gradske Biblioteke.

Back to top button