Društvo
Trending

Svečano obeležena decenija rada Lokalne mreže za borbu protiv trgovine ljudima

Povodom obeležavanja 18. oktobra, Evropskog dana protiv trgovine ljudima i decenije rada Lokalne mreže grada održana je svečanost na kojoj je govorila Danijela Milosavljević, članica Gradskog veća i predsednica Lokalne mreže.

Ona je najpre podsetila da je 2013. godine formirana ova Lokalna mreža na inicijativu Udruženja Atina iz Beograda i Neksusa iz Vranja.

,,Prvi i osnovni cilj mreže, bio je i ostao, rad na prevenciji svih oblika trgovine ljudima. U skladu s tim otpočela je i permanentna edukacija, najpre svih školaraca na teritoriji grada Vranja.

Edukatori na ovim radionicama su uglavnom bili volonteri Crvenog krsta, koji su dali ogroman doprinos da svojim vršnjacima prenesu znanje o tome šta je to trgovina, ko su trafikeri, kako se zaštiti i kome prijaviti sumnju na trgovinu ljudima. Pored školaraca, edukacijom su bili obuhvaćeni i članovi mreže, pedagoško- psihološke službe škola, deca Predškolske ustanove u Vranju, polaznici Škole animiranog filma i deca migranta u kampovima u Bujanovcu, Vranju i Bosilegradu.

Svoj pun doprinos na polju edukacija i prevencije, dali su pre svega, Više javno tužilaštvo i inspektori Policijske uprave grada Vranja“, istakla je Danijela Milosavljević.

Takođe, naglasila je da  drugi veoma važan cilj mreže povezivanje svih relevantnih institucija, jer se samo saradnjom i koordinacijom aktivnosti daju najbolji rezultati u podršci žrtvama trgovine ljudima.

,,Kontinuitet rada mreže od 10 godina dokaz je da smo svi dali pun doprinos na prevenciji i borbi protiv trgovine ljudima. Entuzijazam pojedinaca kroz različite aktivnosti, radionice, predavanja, akcije, podele promo materijala ali i kordinisane aktivnosti institucija na konkretnim slučajevima, jasan su pokazatelj opravdanosti postojanja i  rada ove mreže.

Ali potvrda da Lokalna mreža za borbu protiv svih oblika trgovine ljudima grada Vranja, daje svoj pun doprinos u odlučnoj borbi na suzbijanju trgovine ljudima, jeste i priznanje koje stiže sa republičkog nivoa u vidu poziva da budemo učesnici u izradi Nacionalne strategije za borbu protiv trgovine ljudima, kao podrška i primer dobre prakse drugim lokalnim mrežama na teritoriji Republike Srbije.

U budućem periodu predstoji nam dalje rad, pre svega, na prevenciji odnosno edukaciji, svih generacija, koje dolaze. Jedna spašena potencijalna žrtva trgovine ljudima, je opravdanje postajanja mreže i podstrek za još odlučniju i odgovorniju borbu svih nas kao pojedinaca i zajedno kao odgovorne zajednice“, zaključila je predsednica Lokalne mreže za borbu protiv trgovine ljudima.

Na svečanosti je prikazan  film o o aktivnostima i značaju borbe protiv trgovine ljudima na lokalu, u čijoj su realizaciji učestvovali i polaznici vranjskog Šaf – a, koji su se iz ugla dečije animacije bavili borbom protiv trgovine ljudima.

Za izuzetan doprinos u radu Lokalne mreže na prevenciji i suzbijanju svih oblika trgovine ljudima, zaslužnim pojedincima i kolektivima dodeljene su zahvalnice i priznanja: Višem javnom tužilaštvu, Gradskoj organizaciji Crvenog krsta, Bobanu Đorđeviću, Goranu Krstiću, Saši Stojanoviću i Udruženju građana Atina iz Beograda.

Svečanosti su prisustvovali zamenica gradonačelnika Zorica Jović, predstavnici Višeg tužilaštva, Crvenog krsta, Policijske uprave i javnih ustanova.

Back to top button