Kultura
Trending

Promovisan Katalog Legata i otvorena izložba Larus argentatus dr Vere Cenić

Otvaranjem izložbe Legata i promocijom ,,Kataloga legata Vere Cenić vranjskoj Biblioteci“ u kamernoj sali vranjskog teatra nastavljeno je obeležavanje Dana grada – 31. januara. 

Otvarajući izložbu dr Slobodan Milenković, predsednik Privremenog organa grada Vranja naglasio je da upravo otvaranjem izložbe Legata i promocijom ,,Kataloga legata Vere Cenić vranjskoj Biblioteci“ još jednom potvrđujemo njegovu veličinu i značaj.

,,Katalog će imati i još jednu veoma važnu ulogu, a to je da prezentuje i populariše ovu dragocenu bibliotečku celinu, jer će se na jednom mestu naći pregled svega što su Biblioteka i naš Grad dobili na poklon.

Grad Vranje je to prepoznao i sa velikim zadovoljstvom podržao njegovo štampanje. Iskreno se nadam da će sam Legat, a samim tim i Katalog koji večeras promovišemo biti polazna osnova nekim novim zaljubljenicima u pisanu reč i poštovaocima lika i dela Vere Cenić, da se bave istraživačkim radom i popularizacijom svega onoga za šta se je i sama profesoka Cenić zalagala.

Na kraju, ovo je prilika da se još jednom u ime Grada zahvalim njenim rođacima što su tako velikodušno predali njenu vrednu bibliotečku građu i njene lične predmete“, istakao je Milenković.

Na izložbi i promociji o značaju legata i publikacije koja je štampana govorili su direktor Biblioteke Zoran Najdić, autorke Kataloga Aleksandra Antić i Jasmina Knežević, kao i recenzent Žarko Vojnović. Posetiocima su se obratili i dugogodišinji prijatelji porodice Cenić, Sunčica Denić i Miroslav Cera Mihailović.

Rođaka Vere Cenić, Jadranka Mitić, ovom prilikom takođe je govorila o značaju njenog naučno istraživačkog rada, ali i o njenoj ličnosti.

,,Vera Cenić radila je na uspostavljanju humanih odnosa među ljudima, istupala je hrabro i nepristrasno. Ona je bila energija i znanje. Iako borbena, snažna, obrazovana, gracija, bila je prijemčiva za sve oko sebe, a njena dobrota i iskrenost nikoga nisu ostavljali ravnodušnim“, rekla je Jadranka Mitić.

,,Katalog Legata Vere Cenić u vranjskoj Biblioteci“ objavljen je kao treća bibliografija u nizu predstavljanja legatâ i bibliotekâ celina koje baštini Biblioteka „Bora Stanković” u Vranju. Realizaciju izložbe i objavljivanje kataloga podržali su Ministarstvo kulture Republike Srbije i Grad Vranje u okviru Projekta „Larus argentatus dr Vere Cenić“. 

Izložbu legata u Galeriji vranjskog teatra Vranjanci će moći da razgledaju naredne dve nedelje.

Back to top button