Društvo
Trending

Priprema za polazak u školu: U fokusu testiranje dece i zrelost

Sva deca rođena od 1. marta 2017. do kraja februara 2018. godine polaze u školu 2024. godine.

Takođe, postoji opcija da se u prvi razred upiše i dete koje je, pri polasku u školu 1. septembra, staro između šest i šest i po godina.

Roditelji predškolaca su obavezni da ih upišu u osnovnu školu, pri čemu za testiranje koje je počelo 1. aprila, ne postoji posebna priprema. Stručnjaci će sami odrediti pitanja i način procene zrelosti dece.

Danijela Antić, psiholog u OŠ „Svetozar Marković“ u Vranju, ističe da se testiranje fokusira na intelektualnu, emocionalnu i socijalnu zrelost dece. Intelektualna zrelost se ispituje standardizovanim testovima, dok se ostale vrste zrelosti procenjuju na osnovu ponašanja u test situaciji.

Testiranje za upis u prvi razred uključuje razgovor sa školskim psihologom i pedagogom, pri čemu su pitanja tajna i poznata samo stručnjacima.

Jelena Stojković Ilić, pedagog iste škole, objašnjava da se koristi test tipa 1 koji obuhvata pet delova, a prati pamćenje, znanje, perceptivno i verbalno zaključivanje, kao i logičko razmišljanje. Deca pokazuju dobro predznanje i pozitivan odnos prema školi, što obećava uspešnu generaciju.

Iako deca ne moraju pre polaska u školu već znati čitanje, pisanje i računanje, osnovne veštine komunikacije i brojanja mogu im olakšati prilagodbe početka obrazovanja. Važno je prilagoditi pristup pripremi za školu individualnim potrebama i interesovanjima svakog deteta.

Back to top button