Društvo
Trending

Primetan porast slučajeva malih boginja i hitna potreba za imunizacijom

Epidemiološka situacija na jugu Srbije postaje sve ozbiljnija kako se broj slučajeva malih boginja povećava.

U poslednjem izveštaju, zabeležena su dva nova slučaja u Vranju, pri čemu su pogođene odrasle osobe.

Sa ukupno 54 slučaja morbila registrovanih u Srbiji do 5. aprila, stručnjaci upozoravaju na neophodnost opreza i hitne imunizacije, naročito za one koji su u kontaktu sa obolelim osobama.

Na teritoriji Pčinjskog okruga, situacija je posebno zabrinjavajuća zbog pojave porodične epidemije i porasta broja obolelih od velikog kašlja. Zavod za javno zdravlje je izvestio o epidemiji i sprovodi mere izolacije, lečenja i dijagnostike.

Dr Slađan Stanković, epidemiolog ZZJZ u Vranju, naglašava hitnost situacije i važnost praćenja vakcinalnog statusa obolelih osoba.

Imunizacija se ističe kao ključna preventivna mera, ne samo za pojedince već i za celu zajednicu, smanjujući rizik od infekcije i prekomernog širenja bolesti. Nadležne službe intenziviraju dopunsku vakcinaciju dece i reviziju vakcinalnih kartoteka kako bi identifikovali „propuštena“ godišta i suzbili dalje širenje zaraze.

Prvi slučaj morbila u Srbiji zabeležen je 2017. godine, kada je Pčinjski okrug bio među najviše pogođenim regionima sa čak 723 obolelih lica i jednim smrtnim slučajem. Ova situacija naglašava ozbiljnost trenutnog stanja i potrebu za hitnim akcijama kako bi se zaustavilo dalje širenje bolesti i zaštitila populacija.

Back to top button