Društvo
Trending

Prekogranična saradnja Vodovoda Vranja i Kumanova u cilju očuvanja životne sredine

Predstavnici Vodovoda iz Vranja i Kumanova, prezentovali su široj javnosti projekat „Jačanje prekograničnih odnosa Republike Severne Makedonije i Republike Srbije, sa zajedničkim ciljem očuvanja životne sredine“.

Projekat je deo prekogranične saradnje dve zemlje, za čiju realizaciju je potrebno 317.406,00 evra, od kojih je 85 odsto obezbedila Evropska unija, a preostala sredstva Vodovod Vranje i Ministarstvo za lokalnu samoupravu Severne Makedonije.

Zajednički cilj ovog projekta je unapređenje životne sredine, a koji se manifestuje i kroz odbranu od poplava, pojašnjava Denis Zernovski, menadžer projekta.  

Kroz realizaciju ovog projekta, Vodovod u Kumanovu dobio je mašinu, kamion za čišćenje i pranje kanalizacije, tzv. kanal džet, koji je gradu bio veoma neophodan za održavanje kanalizacione mreže.

Vodovod u Vranju je dobio radnu mašinu, koja se koristi za intervencije, ne samo na vodotokovima, već i na drugim mestima.

Ovaj projekat ima svoju opravdanu neophodnost, jer se oba grada suočavaju sa poplavama i posledicama klimatskih  promena ukazuje Zernovski.

Dejan Ivanović, direktor Vodovoda u Vranju, dodaje i da realizacija ovog projekta podrazumeva i izradu plana za smanjenje rizika od poplava, ali i unapređenje tehničkog kvaliteta mašina i opreme, kojima ova dva preduzeća raspolažu.

Zahvaljujući ovom projektu, Vodovod u Vranju je dobio komunalnu mašinu u vrednosti od 120.000,00 evra.

Njena neophodnost pokazala se već u ponedeljak, kada je na ovom području pala velika količina kiše.

Mašina koju je Vodovod dobio koristiće se za sprečavanje poplava i saniranje posledica od padava. Bila nam je veoma potrebna .

Nadam se da ćemo i u narednom periodu imati ovakve i slične akcije, jer mi nemamo bližeg, nit bratskijeg naroda, do suseda iz Severne Makedonije poručio je Ivanović.

On je dodao i da očekuje novi konkurs EU, gde će se dva grada javiti sa novim projektima.

Direktor Vodovoda iz Kumanova Oliver Stojmanovski, takođe kaže i da je njegovom preduzeću i gradu, mašina koju su dobili u okviru prekogranične saradnje, izuzetno potrebna za obavljanje redovnih zadataka.

Kamion kanal džet nam je bio preko potreban. Uveren sam da je ovo samo početak dobre saradnje i da ćemo u buduće imati još ovakvih ili sličnih rojekata, jer delimo iste probleme  kaže Stojmanovski.

Predstavnici oba preduzeća, kako iz Vranja, tako i Kumanova, ocenili su da je ovakav vid saradnje samo nastavak već izuzetno dobrih odnosa dva grada na polju turizma, trgovine i kulture.

Back to top button