Kultura
Trending

Predstavljena monografija „Caričin grad Justiniana Prima“

U Narodnom muzeju u Vranju predstavljena je monografija pod nazivom „Caričin grad Justiniana Prima“, autora Veroljuba Trajkovića. 

Pozdravljajući prisutne, zamenik gradonačelnika Milan Ilić je rekao da je monografija vredno svedočanstvo o jednom od najvećih i najznačajnijih vizantijskih gradova na Balkanu, koji je, prema istorijskim izvorima, podigao veliki vizantijski car Justinijan.

“Ovo je bez sumnje delo koje će svedočiti budućim generacijama o najvećem lokalitetu ne samo u Srbiji, već i na Balkanu i u svetu. Grad Vranje će uvek pružati podršku inicijativama koje imaju za cilj negovanje kulturno – istorijske baštine.  

Siguran sam i da će dobra saradnja muzeja u Vranju i Leskovcu biti nastavljena. Ova monografija, između ostalog, može da bude i putokaz kako možemo da radimo na sličnim izdanjima o spomenicima na teritoriji našeg grada”, rekao je Ilić.

Direktorka Muzeja Maja Aleksić je rekla da je autor posvetio 40 godina profesionalnog rada istraživanju i proučavanju istorijske i kulturne baštine juga Srbije i dodala da je ova monografija nesumnjivo najznačajniji rad autora. “Muzej je deo velikog projekta od izuzetnog značaja za nacionalnu kulturu i državu”, rekla je Aleksić.

Autor Veroljub Trajković zahvalio se institucijama i pojedincima koji su pomogli ovo izdanje. On je govorio o značajnijim istraživanjima Caričinog grada, koja su počela 2006. godine, kao i o samom objektu, strukturi i tehnikama prikupljanja podataka. Istakao je da je površina lokaliteta 12 hektara, a da je dužina akvadukta zapravo 22 kilometra umesto 18, kako se smatralo. “Caričin grad nalazi se na preliminarnoj UNESCO listi svetske baštine”, dodao je Trajković.

O knjizi su govorili stručnjaci Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture u Nišu, arhitekta Ivana Cvetković i istoričar Đorđe Stošić, koji su istakli da su zaštita i očuvanje istorijskih lokaliteta jedna od najvažnijih stvari u državi. Oni su dodali da je Caričin grad važno arhitektonsko nalazište i istorijski lokalitet. Govorili su i  o toku istraživanja, ističući da je grad nastao u 6. veku, ali je postojao samo 80 godina.

Današnja promocija organizovana je u okviru tradicionalne manifestacije ,,Vranjsko kulturno leto“.

Back to top button