Kultura
Trending

Pred bioskopskom publikom u Vranju u subotu film ,,Jadna stvorenja'' - dobitnik venecijanskog Zlatnog lava

Na repertoaru vranjskog teatra u petak, 9. februara, u 20 sati je predstava ,,Ludi Ljuba“, koju je po tekstu Srboljuba Aritonovića na scenu vranjskog teatra postavio Dragan Živković Durge.

Već u utorak, 13. februara, od 19 sati ljubitelji pozorišne umetnosti moći će da pogledaju komad ,,Ništa nećemo zaboraviti“ koji je po motivima proze Vranjanke Vere Cenić režirao Jug Đorđević. Na dečjoj sceni u nedelju, 11. februara, od 12 sati je predstava ,,Žurka kod plavog zeca“, vranjskog teatra.

Kada je u pitanju bioskopski repertoar ove subote, 10. februara, biće prikazana dva filma. U terminu za mališane, od 12 sati je film ,,Lesi – nova avantura“.

Reč je o avanturističkoj komediji za celu porodicu. ,,Letnji je raspust! Ali ove godine, Flo ne želi da se odvaja od svoje voljene Lesi. Umesto da provede raspust na Gran Kanariji sa svojim roditeljima, Flo i Lesi odlaze sa Gerhardom, porodičnim prijateljem, na farmu Floove tetke Kozime u Južni Tirol. Tetka Kozima tamo živi sa svojim džek rasel terijerom Pipom i njenom novom usvojenom decom Kleo i Henrijem. Kada Flo, Kleo i Henri čuju za nestanak pasa u selu, uznemireni su i zaista zabrinuti da ne izgube iz vida Lesi i Pipu. Ubrzo potom, dolazi do provale kod tetke Kozime i Pipa je ukradena! Zajedno sa Lesi, tri prijatelja kreću da uhvate lopove i spasu Pipu…“ kratak je siže filma.

Na večernjoj sceni od 20 sati je ostvarenje ,,Jadna stvorenja“ koji se žanrovski svrstava u romantični film sa elementima naučne fantastike. ,,Od reditelja Jorgosa Lantimosa i producentkinje Eme Stoun dolazi neverovatna priča o fantastičnom napredku mlade žene, Bele Bakster (Stoun), koju briljantni naučnik, dr Godvin Bakster (Vilem Defo) ponovo vraća u život. Pod Bakterovom zaštitom, Bela je željna učenja. Međutim, zbog žudnje za svetom koji joj nedostaje, ona beži sa Dankanom Vederbernom (Mark Rufalo), uglađenim i razvratnim advokatom u vrtoglavu avanturu širom kontinenata. Oslobođena predrasuda svog vremena, Bela postaje nepokolebljiva u svojoj nameri da se zalaže za jednakost i slobodu“, stoji u opisu filma.  

Inače, film ,,Jadna stvorenja“ ima 11 nominacija za najprestižniju filmsku nagradu Oskar (najbolji film, najbolji režija, najbolja glumica, najbolji sporedni glumac, najbolji adaptirani scenario, najbolja fotografija, najbolja montaža, najbolja scenografija, najbolji kostim, najbolja maska, najbolja originalna muzika). 

Ovaj film je premijerno prikazan na festivalu u Veneciji, gde je osvojio glavnu nagradu Zlatni lav.

Karte za sve programe, pozorišne i bioskopske, osim na biletarnici mogu se kupiti i onlajn, na sajtu Pozorišta.

Back to top button