Kultura
Trending

Povodom Dana grada otvorena postavka dokumenata i promovisana knjiga ,,Sarajevski atentat – povratak dokumentima''

U okviru obeležavanja Dana grada i 146. godišnjice oslobođenja Vranja od Turaka u Galeriji Narodnog muzeja otvorena je izložba ,,Sarajevski atentat – istorijski kontekst u svetlu dokumenata arhiva Bosne i Hercegovine“ i održana promocija knjige ,,Sarajevski atentat – povratak dokumentima“ dr Miroslava Perišića, direktora Državnog arhiva Srbije.

Iako se postavka, kao i knjiga uvaženog dr Miroslava Perišića bave periodom od 36 godina nakon oslobođenja Srbije od Turaka, Sarajevskim atentatom, kao povodom za prvi svetski rat, i prilikama pre i posle atentata, za nas su svakao važne.

Važne su jer govore o slobodarskom duhu i idejama svih naših naroda na Balkanu. One su i svedočanstvo o jednom veoma važnom istorijskom trenutku na prostoru Balkana koji je oduvek bio na meti osvajača.

Zahvaljujući vešto odabranoj arhivskoj građi i foto-dokumentaciji izložba na pregledan i zanimljiv način osvetljava Sarajevski atentat, koji je Austrougarskoj monarhiji poslužio kao povod za otpočinjanje dugo priželjkivanog rata protiv Kraljevine Srbije, ali je prerastao u, do tada, neviđeni ratni sukob i razaranja na tlu Evrope. Izložba broji 15 panoa sa veoma značajnim dokumentima, a Vranje je prvi grad u Srbiji u kojoj je postavka predstavljena.

Knjiga dr Miroslava Perišića „Sarajevski atentat: povratak dokumentima” osim uvodne studije, donosi i oko 400 stranica arhivske građe o Vidovdanskom atentatu među kojima i kompletnu optužnicu i odbranu Principa i drugova, rezultate istrage i presudu.

Vrednost Perišićeve knjige proističe iz toga što je koncipirana problemski, pa se u njoj insistira na novom promišljanju uzroka, posledica i okolnosti atentata.

Drugi, ne manje važan kvalitet, jeste provera postojećih i potraga za novim istorijskim izvorima. Na promociji su  govorili autorka izložbe mr Danijela Mrda, direktorka Državnog arhiva Bosne i Hercegovine, prof. dr Draga Mastilović, direktor Instituta istorijskih nauka Univerziteta u Istočnom Sarajevu, kao i Aleksandar Kostović, zamenik načelnika opštine Istočno Sarajevo.

U ime domaćina goste je pozdravio direktor Istorijskog arhiva ,,31. januar“ u Vranju, Saša Stamenković.

Pod pokroviteljastvom Grada Vranja događaj je organizovao Istorijski arhov ,,31. januar“ Vranje.

Vranjanci će ovu značajnu postavku u Galeriji Narodnog muzeja moći da razgledaju do sredine februara.

Back to top button