Kultura
Trending

Otvorena izložba fotografija ,,Da se nikada ne zaboravi"

Povodom obeležavanja Dana vojnih veterana u pozorištu ,,Bora Stanković“ održana je svečanost i otvorena izložba fotografija „Da se nikada ne zaboravi“, čiji su autori veterani Vranja.

Izložbu je otvorila pomoćnica ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Sanja Lakić, koja je ovom prilikom istakla važnost realizacije ovog i sličnih projekata kojima se čuva i jača boračka populacija, kako u Vranju, tako i ovom delu Srbije.

,,Kada je ministar Nikola Selaković došao u  Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja bilo je 25.000 registrovanih boraca na teritoriji Republike Srbije, a sada ih je 41.000 i sve to u okviru jedne pozitivne kampanje, kojoj su se pridružile društveno odgovorne kompanije. Zahvaljujući tome, uz boračku legitimaciju, koja se dobija nakon regulisanja statusa, širom zemlje stvorena je mogućnost ostvarivanja brojnih popusta, što značajno utiče na poboljšanje kvaliteta života.

Takođe, želim da naglasim da će se od februara dodeljivati nacionalno priznanje- boračka spomenica i ja sam sigurna da će Grad Vranje, koji ima veliki broj boraca, biti jedna od lokalnih samouprava gde ćemo dodeljivati ova priznanja. Ono što je veoma važno, a o čemu govori i ova izložba je da ne dozvolimo da se srpskom narodu desi zaborav i da negujemo kulturu sećanja. Hvala Udruženju-Pokret Veterana Vranje što je ovom izložbom sagradio bar jednu malu prepreku tom zaboravu“, rekla je pomoćnica ministra.

U ime gradskog rukovodstva događaju je prisustvovao predsednik Privremenog organa Grada Vranja dr Slobodan Milenković.

,,Ova izložba bolno je sećanje na dane provedene na ratištima, u ratovima koji su se vodili na našim prostorima, kako bi se sačuvali suverenitet i integritet Republike Srbije, ali i podsećanje na snagu jedinstva i solidarnosti, prijateljstva i empatije koje su u takvim situacijama dodatno podizali moral i spremnost boraca na ratištima.

Fotografije koje su sami borci napravili svedoci su jednog vremena, volje i želje naroda, nepravedno uvučenog u ratne sukobe, da se odbrani i održi uprkos svim pritiscima velikih sila. Da je bilo važno da postavka ugleda svetlost dana i prikaže se javnosti govori i činjenica da je uz Udruženje Pokret Veterana Vranja stalo i Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Republike Srbije i podržalo realizaciju ovog projekta. Hvala resornom ministarstvu što je pokazalo da ceni inicijativu vranjskih veterana i što ih podržava u istrajnosti da neguju kulturu sećanja i obeležavaju datume važne za borce i boračke organizacije“, istakao je Milenković.

O udruženju Pokret-Veterana Vranja govorio je predsednik Srđan Vojinović, podsetivši da je ovo udruženje osnovano 2019. godine. ,,Pokret veterana ima 1200 članova, od toga 400 sa statusom boraca. Dalji plan udruženja je podrška članovima u svim projektima, koji imaju za cilj negovanje tradicije i očuvanje sećanja na žrtve ratova devedesetih i stradale tokom NATO agresije na Srbiju“, rekao je Vojinović.

Kao saradnik, na ovom projektu  učestvovao je Istorijski arhiv „31. januar“. U ime ove ustanove, o saradnji i izložbi  govorio je arhivski savetnik Miroljub Miša Stojčić.

,,Imao sam privilegiju da sa 85 veterana održim 12 radionica, na kojima smo učili kako da odaberu i obrade fotografije iz svojih ličnih albuma i kako da od njih napravimo ovu izložbenu postavku. Sama postavka sastoji se od 18 izložbenih panoa na kojima je prikazano 86 fotografija, koje svedoče o učešću srpske mladosti u odbrani zemlje“, dodao je Stojčić.

Događaju je prisustvovao državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja prof. dr Dejan Antić, njegovo Preosveštenstvo episkop vranjski gospodin Pahomije, članica Privremenog organa Grada Vranja Zorica Jović, članovi Udruženja Pokret Vranja, direktori javnih preduzeća i ustanova i mnogobrojne zvanice iz javnog života.

Izložbenu postavku organizovalo je Udruženje Pokret -Veterana Vranja, a Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, predsedniku Privremenog organa Grada Vranja dr Slobodanu Milenkoviću, članici Privremenog organa Zorici Jović, javnim ustanovama i učesnicima na projektu dodeljene su zahvalnice.

Izložba će biti otvorena do 15. decembra.

Back to top button