Kultura
Trending

Otvaranje izložbe ,,Dijalog simbola i portreta“

U Galeriji Narodnog univerziteta večeras od 19 sati biće otvorena izložba radova ,,Dijalog simbola i portreta“, Jelene Simić i Nikole Milovanova.

Jelena Simić rođena je 1995.godine u  Blacu. Završila je  srednju Umetničku školu u Nišu 2014. godine. U želji da nastavi svoje usavršavanje, 2016. godine upisuje Fakultet umetnosti u Nišu u klasi profesora mr Bratislava Bašića, gde je završila i master studije 2021. godine. Nakon završenih master studija, 2022. godine odlučuje se da upiše doktorske studije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, gde je trenutno doktorand druge godine pod mentorstvom dr um. Anice Radošević Babić. Član je ULUS-a od 2024. godine. Imalaje  jednu samostalnu izložbu i učestvovala na 36 kolektivnih. Nikola Milanov rođen je u Nišu 1995.godine. Diplomirao na Fakultetu umetnosti Univerziteta u Nišu, na odseku -Slikarstvo, u klasi profesorke Katarine Đorđević. Nikola je učestvovao na mnogim kolektivnim izložbama među njima i na izložbi Nagrađenih radova studenata Fakulteta umetnosti u Nišu. Nikola je učesnik  međunarodne kolonije  ,,Dimitrovgrad 2023.”

Izložba ,,Dijalog simbola i portreta“ zasnovana je na susretu poetika i umetničkom dijalogu. Iako različita, dva pristupa pronalaze duboku povezanost preplitanjem suptlnih vizuelnih elemenata. Ovaj odnos je zasnovan na ispitivanju vlastitih misaonih stanja, istraživanju afiniteta, emotivnih aspekata dela, komunikaciji, a manifestuje se kroz jedinstveno umetničko iskustvo i definisanje vizuelnih simbola. Iako ukazuje na interesovanja za univerzalne teme, sinergija između dva različita umetnička izraza otkriva i osnažuje individualne umetničke stavove i koncepte, otvara prostor za inovacije i drugačija tumačenja. Organizator izložbe je JU ,,Narodni univerzitet“.

Back to top button