Kultura
Trending

Održano književno veče ,,Svetovi u književnom delu Sunčice Denić“

U okviru manifestacije ,,Svetosavska nedelja“, večeras je u pozorištu ,,Bora Stanković“ održan program pod nazivom ,,Svetovi u književnom delu Sunčice Denić“.

Publici je predstavljeno stvaralačko delo i književni opus ove vranjske književnice,  koja se bavi prosvetnim, naučnim i književnim radom više od tri decenije i piše poeziju, prozu, književnu kritiku i eseje.

Na književnoj večeri, o delima Sunčice Denić govorio je književni kritičar i pisac Živojin Rakočević. ,,Književni svetovi Sunčice Denić zasnovani  su na tri osnovna simbola, na zemlji, ženi i porodici i niko u našoj književnosti na jugu u proteklim decenijama nije tako intimno, toplo, duboko, jasno i precizno oslikao čoveka Kosova i Metohije, u ta tri segmenta. Njeno stvaranje se kreće od duboke i sakrivene intime juga do epskih i savremenih trenutaka u kojima se ona takođe veoma dobro snalazi i iz tih mitskih slojeva prenosi decenijama poruku života, koja je tako duboka da do sada u našem stvaranju nismo imali ovakvu žensku poeziju“, istakao je Rakočević.

O romanima vranjske književnice govorio je i pesnik, esejista i književni kritičar Aleksandar Laković.

,,Proza Sunčica Denić se ne može odvojiti od celokupnog njenog književnog rada, tako da ona sve to što prihvata sa strane kao motiv, provlači kroz svoje unutrašnje biće, kroz emocije, sećanja i  iskustvo koje od ranije ima. Ona ima vrlo lepu rečenicu, jezgrovitu, jasnu, tihog toka i bez nekih incidenata u rečenici i sve je osmišljeno unapred i vrlo prihvatljivo i prijemčivo. Ona takođe, s druge strane ima mnogo postmodernističkog u strukturi knjige. Ja mnogo cenim njeno stvaralaštvo, i poeziju i književnu istoriju, ali proza je zaista jedinstvena i takvih romana nema mnogo u srpskoj literaturi“, rekao je Laković.

Događaj je organizovala Javna biblioteka ,,Bora Stanković“, a pokrovitelj je Grad Vranje.

Danas na programu ,,Svetosavske nedelje“ su interaktivni književni susreti književnica za decu Gordane Miletić i Vesne Aleksić sa učenicima osnovnih škola i decom  PU ,,Naše dete“ i koncert grupe ,,Izvor“, od  19 sati,  u pozorištu ,,Bora Stanković“.

Back to top button