Kultura
Trending

Održana Svetosavska akademija i uručene nagrade ,,Sveti Sava'' najboljima u 2023. godini

U Pozorištu ,,Bora Stanković” večeras je održana Svetosavska akademija na kojoj su uručene nagrade ,,Sveti Sava“ laureatima.

U ime gradskog rukovodstva obratio se predsednik Privremenog organa Grada Vranja, dr Slobodan Milenković.

Čestitajući svim laureatima nagradu ,,Sveti Sava“, on je istakao: ,,U susret 27. januaru, danu koji je srpska pravoslavna crkva posvetila Svetom Savi, svi se udružimo oko istog cilja: da opomenemo, podsetimo i naučimo svoje potomke ko je bio Rastko Nemanjić. Sve to kroz programe u duhu svetosavlja čiju okosnicu čine upravo oni na kojima svet ostaje – deca, učenici vranjskih osnovnih i srednjih škola.

Veliki doprinos u organizovanju manifestacije svakako daju i njihovi učitelji, nastavnici i profesori uz podršku roditelja, koji kroz svoj rad nastavljaju misiju prosvetiteljstva koju im je Sveti Sava ostavio. I upravo zbog tog truda, rada i posebno postignutih rezultata ustanovljena je i nagrada Sveti Sava, posebno priznanje koje pojedincima i kolektivima, treba da bude potvrda da su na pravom putu – putu svetosavlja.

I u godinama koje su pred nama trudićemo se da ne skrenemo sa tog puta, jer svetosavlje je jedan od najjačih bedema opstanka srpskog življa na ovim prostorima“, naglasio je Milenković.

Na akademiji, o liku i delu Svetoga Save i značaju svetosavlja kroz prizmu današnjice besedio je Nenad Bojkov, magistar teologije.

,, I hristolik i bogolik bio i jeste naš prvi i jedini, uvek prvi i uvek jedini Sveti Sava. I mi smo braćo savoliki, a preko njega i hristoliki. I nema veće radosti i veće blagodeti nego saznanja da smo srodni sa Svetim Savom, a preko njega i sa samim Bogom. Nema veće radosti i veselja nego što je misao o tome da nam je roditelj onaj koji svom velikom ocu beše otac“, istakao je Bojkov.

Nagrade ,,Sveti Sava“ za 2023. godinu dobitnicima je uručio predsednik Privremenig organa Grada Vranja dr Slobodan Milenković. Nagrada za najbolju ustanovu u oblasti vaspitno-obrazovnog rada za 2023. godinu dodeljena je OŠ ,,Branko Radičević“ iz Vranja.

Nagrada ,,Sveti Sava“ za najboljeg vaspitača ili stručnog saradnika pripala je Bosiljki Ristić, vaspitačici vrtića ,,Pčelica“. Za najboljeg profesora razredne nastave proglašena je Silvana Ivković, iz OŠ,, Vuk Karadžić’’, dok je nagrada za najboljeg veroučitelja-katihetu dodeljena Vesni Jovanović, veroučiteljici OŠ ,,Vuk Karadžić’’.

Nagrada za najboljeg nastavnika predmetne nastave osnovne škole uručena je Mileni Stanković, nastavnici matematike OŠ ,,Jovan Jovanović Zmaj’’. Nagrada ,,Sveti Sava” za najboljeg nastavnika predmetne nastave srednje škole za 2023. godinu dodeljena je Mirjani Stamenković, profesorki biologije Medicinske škole „ Dr Izabel Emsli Haton“.  

Za najboljeg učenika osnovne škole u 2023. godini nagrada je uručena Danici Simić, učenici OŠ ,,Branko Radičević’’, a za najboljeg srednjoškolca proglašen je Bogdan Stefanović, učenik Gimnazije „Bora Stanković“.

Specijalno priznanje ,,Sveti Sava“ za izuzetan dugogodišnji doprinos u oblasti obrazovno – vaspitnog rada dodeljeno je ŠOSO ,,Vule Antić“, dok je Nevena Stanković, učenica OŠ ,,Radoje Domanović“ dobila pohvalu, jer iako pohađa nastavu po IOP – u 2, na republičkom takmičenju u posebnoj kategoriji osvojila je prvo mesto i dokazala da i inkluzivna nastava može dati rezultat.

Takođe, uručena je zahvalnica i Goranu Petroviću, direktoru JP Novi dom, koje je bilo kum ovogodišnje Svetosavske nedelje.

U ime nagrađenih obratila se Irena Milovanović direktorka OŠ ,,Branko Radičević“. U kulturno-umetničkom programu nastupili su Gradski mešoviti i hor Muzičke škole ,,Stevan Mokranjac“, kao i učenici vranjske Gimnazije i Medicinske škole ,,Dr Izabel Emsli Haton“ koji su izveli prigodan program.

Sutra, poslednjeg dana manifestacije, u Sabornom hramu biće održani sveta liturgija, rezanje slavskih kolača Odbora manifestacije i škola i organizovana proslava  Savindana u školama, a u večernjim satima i tradicionalni Svetosavski bal prosvetnih radnika.

Back to top button