Društvo
Trending

Održana konferencija o zapošljavanju izbeglica

U velikoj sali Skupštine grada Vranja danas je održana konferencija na temu ,,Zapošljavanje izbeglica  – prilika za vranjsku privredu, kojoj su prisustvovali poslodavci iz Vranja, predstavnici lokalne samouprave i izbegla i raseljena lica kojima je Vranje trenutno mesto u kome borave i žive.

U ime grada Vranja prisutnima se obratila članica Privremenog organa Grada, Zorica Jović. Poželevši svima dobrodošlicu u Gradsku kuću istakla je značaj integrisanja izbeglih lica u lokalnu zajednicu.

,,Vrata Vranja bila su uvek otvorena za sve koji su silom prilika morali da napuste svoje domove. Nekada nije bilo lako prihvatiti sve te ljude koji su spas od ratova potražili u Vranju, podsetiću da su nedostajali smeštajni kapaciteti, ali nije nedostajala empatija prema ljudima koji su bili u velikoj nevolji.

Uz podršku države, Komeserijata i međunarodnih organizacija, lokalna samouprava uvek je uspevala da pronađe najbolje rešenje za unesrećene ljude, kojima je Vranje bilo druga kuća.

FOTO/gradvranje.org.rs

Bilo je mnogo mera koje su u proteklom periodu sprovedene kako bi pomogli tim ljudima da se zaposle, počnu svoj samostalni biznis i integrišu se u našu zajednicu. Pozivam sve privrednike i preduzetnike da otvore svoja vrata za izbegla lica, a lokalna samouprava će biti tu za svaki vid podrške svima kojima je potrebna“, istakla je Zorica Jović.

„Drago nam je što su Vranje i njegovi građani i građanke otvorena srca primili izbeglice iz Ukrajine. Ljudima koji su ostavili sve za sobom potrebna je podrška čitavog društva.  Smatramo i da privreda može da pruži veliki doprinos izgradnji boljih života izbeglica, kao i da izbeglice mogu da mnogo pruže kompanijama, zahvaljujući svojim raznovrsnim veštinama, znanjima i iskustvima“, istakla je Ivana Jelić iz Predstavništva UNHCR-a u Srbiji i dodala: „Pozivamo privredne aktere u Vranju i okolini da budu otvoreni za zapošljavanje izbeglica, jedne od najranjivijih grupa u našem društvu. UNHCR je na raspolaganju za povezivanje poslodavaca sa potencijalnim kandidatima, kao i svaku vrstu podrške u procesu zaposlenja“.

O svojim iskustvima u procesu integrisanja i zapošljavanja izbeglica na današnjoj konferenciji govorili su i Slobodan Savović, koordinator za jug Srbije Komeserijata za izbeglice i migracije Republike Srbije i Nikola Simonović, biznis partner za održivost IKEA Jugoistočna Evropa. Takođe, skupu se obratila i Ljudmila Mitko iz Ukrajne koja je u Vranju pokrenula sopstveni biznis otvorivši krojačku  radnju ,,Be Shine“ i iznela svoja iskustva u ovom, za nju svojevrsnom, poduhvatu.

FOTO/gradvranje.org.rs

Konferenciju je organizovala Agencija UN za izbeglice (UNHCR) u Srbiji uz podršku Grada Vranja, sa ciljem da se pokrene dijalog o poboljšanju mogućnosti zapošljavanja izbeglica u Vranju i okolini, kao i o prilikama koje u tom pogledu postoje za kompanije. U Centru za azil Vranje više od godinu i po dana borave izbeglice iz Ukrajine, kojim je dobrodošla podrška i u oblasti zapošljavanja.

Pružanje podrške izbeglicama i njihovom zapošljavanju ne donosi dobrobit samo ljudima koji su bili primorani da napuste svoje zemlje, već i višestruku korist poslodavcima i lokalnoj zajednici, zaključak je konferencije „Zapošljavanje izbeglica – prilika za vranjsku privredu“, održane danas u Skupštini Grada Vranja. Sve kompanije zainteresovane za zapošljavanje i pružanje drugih vrsta podrške izbeglicama mogu se obratiti UNHCR  u Srbiji putem kontakata na zvaničnom sajtu: www.unhcr.rs.

Back to top button