Politika

Održan peti protest protiv nasilja u Vranju

Sa najmanje ljudi do sada u protestnoj šetnji, ali i po velikoj vrućini, održan je peti protest Vranje protiv nasilja.

Obraćajući se prisutnima na početku skupa, Staša Cvetković, studentkinja Arhitektonskog fakulteta u Beogradu iz Vranja, rekla je da joj je poznato da većina porodica jedva sastavlja kraj s krajem, „i da je teško boriti se za slobodu kada je osnovna egzistencija dovedena u pitanje“.

„Ali, ljudi, mi se ovde borimo za veće dobro – za slobodu svih nas.

Ovo nije samo pitanje politike, ovo je stvar principa, jer ne želim da odem iz ove zemlje.

Želim da živim u Srbiji bez nasilja, želim da živim u Srbiji koja je za svu našu decu, a ne samo za njihovu“, rekla je studentkinja Cvetković.

Dragan Antić, profesor u Gimnaziji Bora Stanković, pročitao je zahteve protesta, rekavši da je ovaj, peti po redu u Vranju posvećen mladima.

„Retko ko od studenata ko ode iz Vranja razmišlja o povratku ovde, a i kako bi se vratili kad nemaju perspektivu i morali bi da se učlane u partiju da bi imali neku šansu, a zna se na koju partiju mislim.

Kad nam ode jedan student, imajući u vidu da su to osobe u reproduktivnom periodu, sa njima logično odu još najmanje dve osobe.

Zato nam se škole prazne, zato je sve manje osnovaca i srednjoškolaca i sve manje odeljenja“, rekao je Antić.

U protestnoj šetnji koja je usledila nakon obraćanja viđeni su transparenti „Vranje protiv nasilja“, „Računajte na nas“ i „Ima nas svuda“…

Ispred sedišta SNS-a u Partizanskoj ulici i ispred zgrade Gradske uprave, čulo se skandiranje „Vučiću odlazi“, „Izađite napolje“, „Ostavke“ i „Lopovi“…

Skup i protestna šetnja ulicama Vranju okončani su bez incidenata.

Saobraćajna policija, iz nepoznatih razloga, nije do kraja obezbeđivala prohodnost koloni građana prema izmenjenoj trasi u odnosu na prošli, četvrti protest.

Kada je kolona nakon prolaska Beogradskom i Partizanskom do zgrade Gradske uprave, a potom šetalištem do centra krenula dalje glavnom ulicom prema naselju Tekija, susreli su se sa kolonom vozača, jer saobraćaj nije bio zaustavljen.

Posle malih varnica sa nekim vozačima i nemogućnosti da se kreću kolovozom kroz glavnu ulicu usled velikog broja vozila koja su dolazila u susret, organizatori su odlučili da skrate protestnu šetnju.

Kretanje kolone i ponašanje učesnika protesta nadgledali su i snimali, kao i prilikom prethodnih protesta, pripadnici BIA i MUP-a u civilu.

Na kraju je rečeno da će naredni protest Vranje protiv nasilja biti sledećeg petka sa izmenjenom satnicom – od 20 časova ispred Robne kuće u centru grada.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button