Društvo
Trending

Obeležen Dan primirja u Prvom svetskom ratu

Povodom obeležavanja Dana primirja u Prvom svetskom ratu održan je komemorativni skup i položeni venci i cveće na Spomenik žrtvama bugarskog okupatora od 1915. do 1918. godine.

Tom prilikom, predsednik Privremenog organa Grada Vranja dr Slobodan Milenković istakao je da se na današnji dan odaje počast svim žrtvama u Velikom ratu, ali i da je Dan primirja istovremeno simbol hrabrosti i nade za mir.

,,Prvi Svetski rat sinonim je velikog stradanja čovečanstva na gotovo svim kontinentima, ali je najveće posledice pretrpela Evropa. Milionske žrtve, nepregledan broj ranjenih, porušeni domovi, izbrisani čitavi gradovi.

U ovom ratu Srpska država proporcionalno broju stanovnika podnela je najveće žrtve u odnosu na ostale učesnice Velikog rata. Srpski vojnik bio je izložen neviđenim golgotama, ali vođen istrajnošću i visokom moralnošću nije odustajao.

Obeležen Dan primirja u Prvom svetskom ratu

Na desetina hiljada naših vojnika ostavilo je svoje živote u zavejanim planinama Albanije. Da se pamti i nikada ne zaboravi. Nakon proboja Solunskog fronta srpska vojska je među prvima oslobodila svoju zemlju od okupatora.

Danas sa posebnim poštovanjem obeležavamo ovaj dan, jer Srbija kao jedna od zemalja saveznica, skupo je platila slobodu i hrabrošću svojih vojnika doprinela sveukupnoj pobedi“, rekao je Milenković.

Podsetio je da je  simbol ovog državnog praznika cvet Natalijina ramonda, takozvana biljka feniks, koja predstavlja  sećanje na stradanja koje je Srbija podnela, a zatim se ponovo uspostavila kao država.

Obeležen Dan primirja u Prvom svetskom ratu

,,Danas se sećamo vojnika koji su se suočili sa nepredvidim izazovima i strahotama rata. Njihova odanost i hrabrost su neizmerne. Neka njihov primer bude večni podsetnik na važnost mira i solidarnosti među narodima.

Ponosni smo što smo potomci takvih predaka. Naša je dužnost i obaveza da  negujemo sećanje na njih i da ih sa poštovanjem pominjemo. Dužni smo svojoj otadžbini i njima neustrašivim srpskim ratnicima, da u miru koji su nam ostavili, budemo mudri i hrabri i da svoju državu čuvamo i razvijamo.

Čuvajmo slobodu i državu je su to najsvetije vrednosti i neka nam ovaj dan bude podsetnik na važnost izgradnje sveta u kojem će vladati mir i tolerancija“, dodao je Milenković.

Pomen stradalima u Velikom ratu služio je Episkop Vranjski gospodin Pahomije sa sveštenstvom. Vence i cveće na Spomenik žrtvama bugarskog okupatora položili su predsednik Privremenog organa grada Vranja dr Slobodan Milenković sa saradnicima, pomoćnik komandanta Četvrte brigade Kopnene vojske potpukovnik Goran Nikolić, načelnik Pčinjskog Upravnog okruga Srećko Pejković, predsednik Privremenog organa gradske opštine Vranjska Banja Dragan Sentić, narodni poslanik Dragan Nikolić, zamenik načelnika PU Vranje Dejan Marinković, predstavnici Centra Bezbednosno informativne agencije Vranje, kao i delegacije Udruženja potomaka ratnika oslobodilačkih ratova Srbije do 1918. godine, GO SUBNOR-a  Vranje, Pokreta veterana Vranja, Udruženja Srpskih ratnih veterana Vranje ratova od 1990-1999. godine, Srpske napredne stranke Vranje i Socijalističke partije Srbije Vranje.

U kulturno-umetničkom programu nastupili su Gradski hor pod upravom Aleksandre Savić i Marko Petričević, glumac pozorišta ,,Bora Stanković“.

Back to top button