Društvo
Trending

Nexus organizovao festival edukativno dokumentarnih filmova na temu rodne ravnopravnosti

Festival edukativno dokumentarnih filmova o rodnoj ravnopravnosti održan je u Vranju, organizovan od strane Udruženja građana Nexus uz podršku Grada Vranja.

Dvanaest devojčica predstavilo je svoje filmove, koje su radile uz mentore, a filmovi su se bavili temama rodne ravnopravnosti.

Na festivalu su predstavnicima Saveta za rodnu ravnopravnost Grada Vranja predate preporuke, koje su nastale kroz tribine sa učenicima u lokalnim školama. Milica Krstić iz Saveta je izjavila da će preporuke biti razmotrene prilikom kreiranja aktivnosti za decu i mlade.

Suzana Pantović iz Nexus-a je istakla da su filmovi obrađivali teme predrasuda, pozitivnih primera devojčica koje razvijaju svoje talente, te projekat za očuvanje ženskog reproduktivnog zdravlja i smanjenje menstrualnog siromaštva. Na osnovu tog projekta, sedam škola u Vranju će dobiti uloškomate sa besplatnim higijenskim ulošcima.

Četiri javne tribine za 120 učenika omogućile su deci da uče o rodnoj ravnopravnosti i izraze svoja mišljenja. Preporuke s tih tribina prosleđene su donosiocima odluka za uvrštavanje u Akcioni plan za rodnu ravnopravnost.

Festival je deo projekta „Ona može“, finansiranog od DM-drogerije Beograd, kroz konkurs „Zajedno za bolje sutra“. Projekat su podržale lokalne škole, čiji su učenici aktivno učestvovali u svim aktivnostima.

Suština događaja je podizanje svesti o rodnoj ravnopravnosti kroz filmsku umetnost i uključivanje lokalne zajednice, posebno mladih, u proces promene i unapređenja položaja devojčica i žena u Vranju.

Back to top button