Društvo

Mariji potrebna pomoć za imunoterapiju

Tridesetosmogodišnja Marija boluje od karcinoma grlića materice koji joj je otkriven u trudnoći. Nada za izlečenje je imunoterapija koju ne pokriva Republički fond za zdravstveno osiguranje. Jedna doza leka košta pola miliona dinara.

Posle 11 godina sa radošću je iščekivala rođenje drugog deteta, ćerke Danke. Marijina sreća bila je neizmerna sve do petog meseca trudnoće kada joj je otkriven invazivni karcinom grlića materice. Od jula 2021.počinje teška borba sa opakom bolešću. Odstranjeni su joj materica i jajnici. Zbog metastaza imala je još tri operacije u abdomenu. Ugrađena joj je ileo stoma.

„U sedmom sam operisana, carskim rezom je izvađena beba. Rodila se mala, bila je u inkubatoru dugo. Samo smo jednom mogli da je vidimo za ta tri meseca koliko je bila u inkubatoru“, kaže Marija Nikolić, iz Rujkovca kod Medveđe.

U majčinom krilu joj je najlepše. Danka u avgustu puni tri godine. Brat Petar završava osnovnu školu. Deca joj daju snagu, kaže Marija da izdrži muke. Godinu i po dana je primala hemo i zračne terapije.

„Pošto sam iscrpela sve vidove lečenja koji su bili mogući, ostala je samo imunoterapija. Jednu dozu sam već primila. Na tri nedelje je primam“, navodi Marija.

Za prvih 6 ciklusa imunoterapije potrebno je 3 miliona dinara. Marija je bez posla. Suprug Dragiša radi u Kulturnom centru u Medveđi. Sa njegovom platom jedva podmiruju osnovne potrebe. Zbog toga im je neophodna pomoć ljudi dobre volje.

„Podigao sam kredit za prvu terapiju, imaće i za drugu, ali svakako to neće biti dovoljno jer realno je da će ta terapija biti u više ciklusa nego što je sada prepisano, to je – šest“, ističe Dragiša Nikolić, Marijin suprug.

U akciju prikupljanja sredstava za Marijino lečenje uključile su se Dragišine kolege, dijaspora, Opština Medveđa.

Hrabroj majci može da se pomogne i slanjem SMS poruke 1623 na broj 3030.

izvor/RTS/Jugmedija

Back to top button