Društvo
Trending

Kako se pravilno posti? Sveštenik o putu ka duhovnom čišćenju

Vaskršnji časni post, kao jedan od strožijih perioda u pravoslavnoj tradiciji, istinski je izazov za vernike širom sveta.

Tim povodom, sveštenik Eparhije vranjske, Nemanja Milić, naglasio je njegov značaj, ističući da se trenutno nalazimo u drugoj nedelji ovog perioda, koji traje sedam nedelja pred pokretni praznik Vaskrsenja Gospodnjeg.

„Mi nismo ti koji sami sebi propisujemo meru posta, već to činimo u crkvi kao zajednici, savetujući se sa svojim duhovnikom“, istakao je Milić.

Dodao je da post nije jednako strog za sve, jer se prilagođava različitim životnim situacijama, odnosno nije isti za sveštenike, monahe, decu, trudnice, dojilje i ljude koji imaju terapiju.

„U svetom razgovoru prilikom ispovesti, nalazi se mera posta koja je individualna“, naglasio je Milić.

Takođe je istakao da post nije samo odricanje od hrane i pića, već ima i duhovnu dimenziju, te se ogleda u odricanju od loših postupaka poput ogovaranja, klevetanja i laži, zbog čega je post smatran strožim.

Tokom ovog posta, vernici se podstiču da dublje razmisle o svojim postupcima i odnose se prema sebi i drugima s poštovanjem i ljubavlju. Na putu duhovnog čišćenja, odricanje od loših navika i bliži odnos s Bogom postaju prioriteti.

Back to top button