Društvo
Trending

Kako izbeći trovanje hranom u letnjim mesecima?

Leto donosi visoke temperature i vlažnost koje stvaraju idealne uslove za razvoj bakterija, upozorava dr Slađan Stanković, epidemiolog Zavoda za javno zdravlje u Vranju.

„Hrana kao organska podloga i visoke temperature i vlažnost doprinose da se bakterije razvijaju,“ objašnjava dr Stanković. 

Stafilokokna trovanja hranom, ili intoksikacije, mogu se desiti već pola sata nakon konzumacije kontaminirane hrane.

„Toksin se nalazi u hrani koja nije adekvatno pripremljena ili čuvana,“ kaže dr Stanković. S druge strane, bakterijska trovanja, kao što je slučaj sa salmonelom, mogu izazvati simptome od šest sati do tri dana nakon konzumacije.

„Kod salmonelnih infekcija, simptomi poput povišene temperature i proliva dominiraju, dok kod stafilokoknog trovanja dominira povraćanje,“ dodaje on.

Kako bismo izbegli trovanje hranom tokom letnjih meseci, ključno je pridržavati se određenih preventivnih mera. Pre svega, hranu treba adekvatno termički obraditi i čuvati u hladnim uslovima.

Izbegavajte konzumaciju hrane koja je dugo stajala na sobnoj temperaturi, posebno mlečnih proizvoda, mesa i jaja.

Redovno perite ruke, kao i površine i posuđe koje koristite za pripremu hrane. Takođe, posebnu pažnju posvetite unakrsnoj kontaminaciji, odnosno odvajajte sirovu hranu od kuvane kako bi se smanjio rizik od prenosa bakterija.

Back to top button