Ekonomija

Janjić: Dvadeset godina poslovanja BAT-a u Vranju,sledeće godine planiramo da ostvarimo rekordnu proizvodnju

Direktor BAT fabrike u Vranju Vjekoslav Janjić u intervjuu za Nedeljnik govorio je o prvih dvadeset godina poslovanja fabrike u Vranju, prenosimo vam intervju u celosti.

Ove godine BAT obeležava jubilej, 20 godina od akvizicije DIV-a. Recite nam nešto više o ostvarenim rezultatima kompanije za pomenuti period.

Sa ponosom mogu reći da je ovo veoma važna godina za BAT. Pored toga što obeležavamo jubilej, 20 godina od privatizacije Duvanske industrije Vranje, koja i dalje važi za jednu od najuspešnijih u Srbiji, možemo se pohvaliti i odličnim rezultatima. U prilog tome govori i podatak da u 2023. godini planiramo ostvariti 10% veći obim proizvodnje, kao i početak izvoza duvanskih blendova u druge BAT fabrike u okviru EU. Dodatno, a u skladu sa našim poslovnim ciljevima, sledeće godine planiramo da ostvarimo rekordnu proizvodnju od dolaska na srpsko tržište. Zahvaljujući svemu pomenutom, otvaraju nam se nove mogućnosti te smo zbog širenja obima poslovanja u prilici da širimo svoj tim kroz nova zapošljavanja. Verujemo da ćemo na ovaj način dodatno pospešiti razvoj juga Srbije, posebno Vranja i okoline.

Za 20 godina poslovanja u Srbiji možete se pohvaliti kontinuiranim kvalitetom proizvoda u BAT fabrici u Vranju. Na koji način to postižete?

Zaista se možemo pohvaliti odličnim kvalitetom naših proizvoda. Naša fabrika jedina je evropska fabrika u BAT grupi koja je i ove godine, treću godinu zaredom, primila BAT-ovu Globalnu nagradu za kvalitet. To nas naravno ne sprečava da se konstantno zalažemo da taj kvalitet dodatno unapredimo. Kontinuiranim ulaganjima u modernizaciju proizvodnih kapaciteta i uvođenjem inovativnih tehnologija to i postižemo, i nastavićemo u tom smeru. Jer, pored bezbednosti naših zaposlenih, BAT-u je kvalitet koji isporučujemo našim potrošačima na prvom mestu. Baš iz tog razloga nastojimo da idemo u korak sa najnovijim tehnologijama, ali i omogućavamo našim zaposlenima različite vidove edukacije, jer je njihovo usavršavanje, ali i zadovoljstvo, recept za postizanje našeg uspeha. Zahvaljujući upravo našim zaposlenima, fabrika u Vranju je danas prepoznata kao jedna od najznačajnijih u okviru BAT grupe i čvrsto sam ubeđen da ćemo održati tu poziciju i u godinama pred nama.
 

Kompanija BAT kontinuirano ulaže u lokalnu zajednicu. Šta biste izdvojili kao neki od najznačajnijih projekata?

Sa lokalnom zajednicom u kojoj poslujemo imamo odličnu saradnju već dugi niz godina. Do sada smo realizovali brojne projekte, kako one koji imaju pozitivan uticaj na životnu sredinu, tako i one koji su doprineli unapređivanju života lokalnog stanovništva. Među najskorijim je čišćenje obale jezera na brani “Prvonek” koje ima ogroman značaj za lokalnu zajednicu, jer se iz pomenute akumulacije Vranje snabdeva vodom. Pored toga, dali smo svoj doprinos u organizaciji brojnih kulturnih i obrazovnih manifestacija, a sa posebnim zadovoljstvom ističem i projekat u okviru koga smo potpisali Ugovor o dualnom modelu obrazovanja sa Akademijom tehničko-vaspitačkih strukovnih studija i ove godine imamo prvog studenta koji je diplomirao kroz ovaj model. Nastojaćemo da i ubuduće podržimo ovakve i slične projekte, koji su od izuzetnog značaja za dalji razvoj i prosperitet lokalne zajednice.

Šta će biti glavni fokus poslovanja fabrike u Vranju u narednom periodu?

Od dolaska na srpsko tržište, BAT je u Srbiji investirao preko 280 miliona evra, od čega je više od 150 miliona uloženo u fabriku u Vranju, iz koje se naša roba izvozi u zemlje članice CEFTA, kao i mnoga druga tržišta. Zahvaljujući pomenutom, kao i proizvodnim karakteristikama fabrike u Vranju, danas ostvarujemo odlične poslovne rezultate i ulažemo u oblast održivog razvoja.

Fokus u narednom periodu ostaće na ulaganju u održivost i kvalitet fabrike u Vranju, a sve u cilju dodatnog doprinosa unapređivanju i modernizaciji poslovanja i razvoja lokalne zajednice, a samim tim i čitave privrede Srbije.

Održivi razvoj je visoko kotiran u poslovanju BAT-a. Kakvi su rezultati na tom polju?

Investiranje u održivo poslovanje, koje je u skladu sa našom korporativnom strategijom A Better Tomorrow, ključan je za BAT, te aktivno radimo na ublažavanju posledica klimatskih promena, ali i upravljanju otpadom i vodom kao najvažnijim resursom. U skladu sa pomenutim, krajem prošle godine prvi put smo postigli važno dostignuće – nula otpada na deponiji, dok 2023. planiramo kao celu godinu u kojoj nećemo odložiti ništa od našeg otpada na deponiju. Pored toga, ove godine smo ostvarili još jedan vrhunski cilj – sertifikat za ugljeničnu neutralnost, a takođe smo u finalnoj fazi Alliance for Water Stewerdship sertifikacije koja potvrđuje naš održivi pristup u upravljanju vodnim resursima.

izvor/Nedeljnik foto/Josip Regović/PIXSELL

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button