Kultura
Trending

,,Heroji Halijarda'' u subotu pred vranjskom publikom

Na repertoaru vranjskog teatra u petak, 8. decembra, na večernjoj sceni je predstava ,,Ministarka“, a već u utorak, 12. decembra, ,,Kepler 452 – B“, obe u izvođenju glumaca vranjskog ansambla.

Početak predstava je u 20 sati. U nedelju, 10. decembra, na dečjoj sceni, od 12 sati je komad ,,Uspavana lepotica“. 

Kada je u pitanju bioskopski repertoar predstojeće subote, 9. decembra, biće prikazana dva filma. Pred vranjskom publikom u večernjim satima, tačnije od 18 i 21 sat, naći će se još jedno filmsko ostvarenje domaće kinematografije ,,Heroji Halijarda“. U proleće 1944, u trenutku završnice Drugog svetskog rata, u jednom srpskom selu u toku je najveća pojedinačna akcija spasavanja američkih i savezničkih pilota u istoriji svetskog vazduhoplovstva, poznata kao „Operacija Halijard“.

U pozadini ovog istorijskog događaja odvija se priča o tri brata Jovića i njihovoj porodici, razapetoj između suprotstavljenih ideologija. Dok se Mirko bori u odredima Jugoslovenske vojske u otadžbini, Sreten se pridružio partizanima. Ilija, najmlađi muški naslednik, koga otac želi da sačuva, rastrzan je između dve strane. Saga o njima i njihove individualne tragične sudbine predstavljaju paradigmu srpske nacionalne tragedije, bratoubilaštva i ideoloških raskola, koji ceo jedan narod odvode u sunovrat. U filmu koji je režirao Radoš Bajić igra plejada vrsnih srpskih glumaca, na čelu sa nedavno preminulim Žarkom Lauševićem. 

Istog dana u terminu za mališane, od 12 sati, je animirani film ..Želja“. Smeštena u magičnom carstvu Rosas, priča „Želja“ nas upoznaje sa Ašom, optimističnom devojkom britkog uma koja veoma brine o svojoj zajednici. U trenutku kada se Aša okrene ka zvezdama kako bi zamislila želju ispred nje se pojavljuje nebeska sila, mala lopta bezgranične energije. Zajedno, one se suočavaju sa najstrašnijim neprijateljem. Kako bi spasili zajednicu dokazuju da volja jednog hrabrog ljudskog bića i magije zvezde mogu činiti čudesne stvari, poručuju iz produkcije.

Karte za pozorišne predstave i filmske projekcije osim na biletarnici, mogu se kupiti i onlajn na sajtu Pozorišta.

Back to top button