Društvo
Trending

Emir Kusturica na prijemu kod gradonačelnika

Gradonačelnik Vranja dr Slobodan Milenković sa saradnicima, priredio je prijem za srpskog režisera, scenaristu, producenta, kompozitora i glumca, Emira Kusturicu.

Tom prilikom gradonačelnik se zahvalio Kusturici na dolasku, istakavši značaj manifestacije „Borina Nedelja“ govorio je o kulturnoj infrastrukturi koju Vranje poseduje. „Od 2016. godine obnovili smo Muzej kuću Bore Stankovića, rekonstruisali Baba Zlatinu ulicu, takođe smo odradili i potpunu rekonstrukciju Narodnog muzeja i zgradu Pozorišta.

Trenutno radimo na uređenju Haremluka, a po uzoru na Drvengrad  izrađen je idejni projekat u naselju Tulbe koji nosi naziv „Borin grad“. Takođe, od 2019. godine zahvaljujući „Vranjskoj gradskoj pesmi“ Grad Vranje svrstan je u mrežu UNESKO kreativnih gradova, među 66 gradova sveta“ naglasio je gradonačelnik.

Emir Kusturica se zahvalio na prijemu i nagradi i govorio je o značaju „Borinog grada“. „Brend vašeg grada je Bora Stanković i prepoznaju ga svi na protstoru bivše SFRJ. Kada se pomene Bora, setimo se „Koštane“, „Uvele ruže“ i svega onoga što spada u kulturnu baštinu“ rekao je Kusturica.

Ovogodišnja književna nagrada „Borisav Stanković“ uručena je sinoć Emiru Kusturici u Muzej kući Bore Stankovića na završnoj večeri manifestacije „Borina nedelja“, za njegov celokupan književni opus.

Svečanosti su prisustvovali gradonačelnik dr Slobodan Milenković, zamenik gradonačelnika Milan Ilić, predsednica Skupštine Zorica Jović, gradski većnik Nenad Đorđević i njegovo Preosveštenstvo episkop vranjski Pahomije.

Emir Kusturica, rođen je 1954. godine u Sarajevu, a kao režiser dobitnik je više velikih nagrada svetskog značaja. Pisac je i nekoliko proznih dela, romana i pripovedaka.

Back to top button