Društvo

CDI organizovao panel diskusiju na temu,,Dve decenije procesa usklađivanja propisa Republike Srbije sa propisima EU u oblasti zaštite životne sredine i klimatskih promena – između prvobitnih očekivanja i trenutnog stanja“

U Svečanoj sali Gimnazije ,,Bora Stanković“ u Vranju održana je Panel diskusija pod nazivom ,,Dve decenije procesa usklađivanja propisa Republike Srbije sa propisima EU u oblasti zaštite životne sredine i klimatskih promena – između prvobitnih očekivanja i trenutnog stanja“.

Panel diskusija je deo projekta „Zeleni ključ za održivost“, koji realizuje Centar za društvene integracije uz podršku Ministarstva za evropske integracije. Panelista, prof. dr Dragoljub Todić, sa beogradskog Instituta za Međunarodnu politiku i privredu, autor više od 200 naučnih i stručnih članaka kao i 20-ak monografija, sa užim oblastima interesovanja: EU integracija, pravo EU, međunarodno pravo.

Na tribini je predstavljena trenutna situacija Srbije pred kojom ostaje puno izazova kako bi se propisi Srbije uskladili sa propisima EU. Na Panel diskusiji govorile su i master inženjerka zaštite životne sredine, Nela Cvetković, koja je sa učenicima vranjske Gimnazije realizovala tri interaktivne radionice, a potom izradila priručnik „Značaj uključivanja mladih u donošenje odluka“.

Prisutnima se na prenelu obratila i predsednica Centra za društvene integracije i koordinatorka projekta ,,Zeleni ključ za održivost“, Anita Stojanović, koja je istakla i značaj biltena „Ekolarac“ izrađenog u okviru projekta. Autorke ovog štiva su Sandra Dobrić, Milica Jovanović i Svetlana Lazić kao i desetak mladih učenika završnih razreda Gimnazije.

-Tokom projekta smo pomagali mladima oko oblikovanja tekstova koji su danas u Ekolarcu. Tekstovi predstavljaju ekološke priče iz ugla mladih, rekla je Milica Jovanović.

Back to top button