Hronika

Advokat Tomo Zorić: Dejanu Nikoliću Kantaru ugrožena ljudska prava

Danas je pred Osnovnim sudom u Vranju odložen glavni pretres u slučaju okrivljenog Dejana Nikolića Kantara i oštećenog Igora Živkovića ,nekadašnjeg načelnika PU Vranje.

Kako je istakao advokat Tomo Zorić,jedan od branilaca  okrivljenog Dejana Nikolića Kantara glavni pretres je odložen zbog Nikolićevog veoma lošeg zdravstvenog stanja .

Advokat Zorić smatra da su Dejanu Nikoliću ugrožena ljudska prava pa se obratio ombudsmanu za zaštitu istih. Nikolić nema uslova da se leči u KPZ Niš jer mu je stanje i dalje kritično,imajući u vidu da je nedavno bio životno ugrožen.

Mi želimo da se ovaj postupak što pre završi ali da sve bude onako kako Zakon nalaže,rekao je Zorić.

Tomo Zorić,advokat

Glavnom pretresu se pridružio i drugi Nikolićev branilac,advokat Marko Tešić koji je ukazao da postoji sumnja u pogledu zakonitog postupanja kako od strane KPZ Niš tako i od strane ovog suda u slučaju Dejana Nikolića. On je podsetio da je 20.februara ove godine odbrana obavestila sud putem mejla da Nikolić ima dijagnostikovan bronhitis i da ne može da prisustvuje pretresu koji je u tom periodu bio zakazan.

Već sutradan,21.februara,sud se obratio KPZ Niš nalogom za sprovod Dejana Nikolića za suđenje a odbranu obavestio da je Nikolić ozdravio i da će biti doveden na suđenje koje je bilo zakazano za 22.februar.

Međutim,kako je pojasnio Tešić 22.februara Nikolić zbog pogoršanja zdravstvenog stanja hitno prebačen U KC Niš gde je izgubio svest i gde su mu lekari konstatovali najteži oblik upale pluća koji je rezulat zapuštenosti u lečenju. Kako je moguće da je Nikolić za jedan dan ozdravio i naglo se opet razboleo?

Tešić je zatražio pojašnjenje suda jer im je upravo iz KPZ Niš dostavio lekarsku dokumentaciju koja potvrđuje Nikolićevo stanje pa je neverovatno da je  Sud i pored toga zatražio njegovo dovođenje. Postavlja se pitanje šta se dogodilo i ko je zatajio u ovom slučaju,jasan je bio Tešić

Glavnom pretresu danas je prisustvovao i Dragutin Vidosavljević ispred Odbora za ljudska prava u Leskovcu sa svojim timom.

Dragutin Vidosavljević,Odbor za ljudska prava Leskovac

On je rekao da se godinama bavi zaštitom ljudskih prava istakavši da se u slučaju Dejana Nikolića Kantara ponašaju nehumano. Nije zamislivo da se bolestan čovek umesto sanitetskim vozilom prevozi maricom koja nema adekvatnu opremu.

Inače,glavni pretres je zbog Nikolićevog zdravstvenog stanja pomeren za 20.maj 2024.godine.

Back to top button