Društvo

U Vranju održan ,,Karavan bezbednosti saobraćaja“

U centru Vranja danas je promovisan projekat ,,Karavan bezbednosti saobraćaja“, koji ima za cilj povećanje stepena bezbednosti u saobraćaju.

Prisutnima se najpre obratila predsednica Skupštine grada Vranja Zorica Jović, naglasivši da je ovo prilika da se na neposredan način građani podsete značaja poštovanja saobraćajnih propisa, a sve u cilju povećanja bezbednosti u saobraćaju.

,,Grad Vranje, preko Saveta za bezbednost saobraćaja na putevima Grada Vranja, a u saradnji sa Agencijom za bezbednost saobraćaja Republike Srbije, realizuje veliki broj aktivnosti, a sve u cilju usvajanja saobraćajnih propisa na pravilan način od strane svih učesnika u saobraćaju. Jedna od značajnijih akcija koju realizuje Lokalni savet saobraćaja je manifestacija ,,Pažljivka smotra.

Takođe, Grad Vranje godinama unazad sprovodi akciju podele auto sedišta za svako novorođeno dete, koja je dala najveći doprinos i rezultat u povećanju bezbednosti najmlađih u saobraćaju“, rekla je predsednica Skupštine grada. Dodala je da je najvažnije smanjenje broja nezgoda u saobraćaju, broja povređenih i stradalih, kao i da od 2019. godine na teritoriji Grada Vranja nije bilo slučajeva stradale dece u saobraćaju.

Na skupu je govorio i Bojan Marković, pomoćnik načelnika Uprave saobraćajne policije MUP-a.

,,Karavan bezbednosti saobraćaja je preventivni projekat od nacionalnog značaja i izuzetno mi je drago što je Grad Vranje uzeo učešće u organizaciji ovog događaja. Posebno me raduje činjenica što se u okviru karavana realizuju aktivnosti posvećene edukaciji dece o bezbednom učešću u saobraćaju“, rekao je Marković.

Okupljenim građanima obratio se i Mirko Koković, pomoćnik direktora Agencije za bezbednost saobraćaja Republike Srbije.

,,Ovakvi događaji su neophodni, jer želimo da povećamo svest građana kada je reč o  rizicima u saobraćaju i na taj način smanjimo broj stradalih. Samo na račun nekorišćenja sigurnosnog pojasa svake godine pogine sto ljudi. Čvrsto verujem da ćemo danas posle svih pripremljenih aktivnosti biti savesniji i bezbedniji učesnici u saobraćaju“, istakao je Koković.

O značaju i  ulozi Auto – moto saveza Srbije u ovom projektu govorio je direktor Nebojša Mandić.

U okviru projekta ,,Karavan bezbednosti saobraćaja“, predstavnik Saveta za bezbednost saobraćaja grada Vranja, Nikola Dimitrijević održao je  javni čas o bezbednosti saobraćaja na putevima.

Građani su bili u prilici da razgledaju postavke oštećenih vozila u saobraćajnim nezgodama, kao i da obiđu štandove Saobraćajne policije i Crvenog krsta, kao i štand ABS-a sa treningom sa simulatorima. U kulturno umetničkom programu nastupili su KUD ,,Sevdah“ i KUD ,,Mladost“.

Nosilac projekta ,,Karavan bezbednosti saobraćaja“ je Ministarstvo unutrašnjih poslova, Uprava saobraćajne policije. Partneri su Agencija za bezbednost saobraćaja, Auto-moto savez Srbije, Crveni krst Srbije, Nacionalna vozačka akademija (NAVAK) i lokalna samouprava.

Back to top button