Društvo

Apel građanima da se pridržavaju propisanih mera zaštite od požara

Zbog velikog broja evidentiranih požara na teritoriji Pčinjskog okruga iz Kancelarija za vanredne situacije Gradske uprave upozoravaju da se građani pridržavaju propisanih mera zaštite od požara, a  posebno poljoprivredni proizvođači. 

Apeluju se da u periodu žetvenih radova na pale strništa, a da lako zapaljive tečnosti, goriva i druge materije pravilno uskladište, kako bi bio obezbeđen određeni nivo požarne sigurnoste i kako bi se izbegle eventualne posledice. Takođe, upozoravaju se izletnici da ne lože vatru na otvorenom prostoru pored šuma i mesta obraslih travom i niskim rastinjem.

Spaljivanje strnih useva, smeća i biljnih ostataka zabranjeno je Zakonom o zaštiti od požara (član 50). Takođe, zabranjeno je loženje vatre u šumi i na udaljenosti od 200 metara od ruba šume, izuzev na određenim, vidno obeleženim mestima.

Lice koje je izazvalo požar dužno je da vatrogasno-spasilačkoj jedinici nadoknadi troškove intervencije, u skladu s posebnim propisom. Novčanom kaznom u iznosu od 10.000 dinara kazniće se za prekršaj fizičko lice a pravno lice od 300.000 do 1.000.000 dinara.

Ukoliko se utvrdi da je na poljoprivrednom gazdinstvu vršeno spaljivanje žetvenih ostataka, gazdinstvo gubi pravo na podsticajna sredstva u poljoprivredi, u periodu od tri godine.

Iz Kancelarije za vanredne situacije apeluju  na građane da ukoliko uoče požar odmah obaveste vatrogasnu jedinicu na broj 193 i pruže jasne informacije o svojoj lokaciji, kao i o tačnoj lokaciji požara.

Back to top button