Hronika
Trending

Zbog falsifikovanja diploma Medicinske škole u Novom Pazaru, uhapšen i Surduličanin

Šest osoba iz Jagodine, Beograda, Smedereva, Surdulice i Pančeva uhapšeno zbog sumnje da su učestvovale u falsifikovanju diploma Srednje škole “Nikola Tesla“ iz Novog Pazara. Diplomu medicinska sestra – tehničar i medicinska sestra – vaspitač je, kako se sumnja, na nelegalan način steklo 11 učenika.

Policija u Kraljevu uhapsila je M. D. (1988) iz Jagodine, M. K. (1982) iz Beograda, T. B. (1984) iz Beograda, S. L. (1990) iz Smedereva, A. M. (1991) iz Surdulice i M. J. (1990) iz Pančeva zbog sumnje da su izvršile krivično delo falsifikovanje isprave.

Kako je saopšteno iz MUP-a, krivičnom prijavom biće obuhvaćeno još pet osoba koje se terete za isto krivično delo, tri osobe zbog trgovine uticajem i jedna zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila krivično delo zloupotreba službenog položaja.

Sumnja se da je žena (37), odgovorno lice “Centra za obrazovanje i stručno osposobljavanje“ u Jagodini, od decembra 2021. do marta 2023. godine, korišćenjem svog dugogodišnjeg poslovnog i prijateljskog odnosa uticala na dva odgovorna lica Srednje škole “Nikola Tesla“ iz Novog Pazara.

Kako se sumnja, žena (49) i muškarac (52) su posredovali kod muškarca (71), odgovornog lica iste škole, kako bi 11 učenika steklo diplomu obrazovnog profila medicinska sestra – tehničar i medicinska sestra – vaspitač, bez ispunjavanja zakonom pripisanih uslova.

Ovaj 71-godišnji muškarac je, kako se sumnja, za te učenike potpisao kao istinite zapisnike o polaganju ispita, svedočanstva i diplome, iako je znao da ne ispunjavaju uslove propisane zakonom i na taj način im pribavio korist u vidu sticanja diplome srednje stručne spreme.

Šestoro uhapšenih terete se da su nameravali da upotrebe ove diplome koje su stekli na nezakonit način.

Osumnjičeni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni nadležnom tužilaštvu.

Back to top button