Kultura
Trending

Vranje od sutra u znaku Borinih pozorišnih dana

43. Borini pozorišni dani, festival Bori Stankoviću u čast, počinju sutra i trajaće do 28. oktobra. Festival će početi premijerom predstave ,,Ništa nećemo zaboraviti“ u režiji Juga Đorđevića za koji je, po romanima dr Vere Cenić, tekst pisala Tijana Grumić, i izvođenju glumaca vranjskog ansambla.

Na ovaj način biće obeležen i Dan Pozorišta. Ovogodišnji, 43. Borini pozorišnih dani, odvijaće se pod sloganom ,,Pozorište u traumatizovanom društvu“ i sve predstave su u skladu sa njim.

Na repertoaru takmičarske selekcije festivala su komadi: ,,Kod večite slavine“ po tekstu Momčila Nastasijevića, a u režiji Sonje Petrović i izvođenju Srpskog narodnog pozorišta i Centra za razvoj vizuelne kulture, Novi Sad, ,,Ričard III“ Viljema Šekspira u režiji Dejana Projkovskog i izvođenju Novosadskog pozorišta, Ujvideki sinhaz, ,,Naš razred“ po tekstu Tadeuša Slobođeneka u režiji Tatjane Mandić Rigonat, sa ansamblom Narodnog pozorišta u Beogradu, Ibzenov ,,Neprijatelj naroda“ čiju režiji potpisuje Nina Nikolić, a izvodi Makedonski narodni teatar iz Skoplja, zatim predstava ,,Realisti“ po tekstu Jura Karasa u režiji Matka Raguža – Teatra Egzit iz Zagreba i Aristofanove ,,Ptice“, komad čiju adaptaciju i režiju potpisuje Kokan Mladenović, a izvode glumci Pozorišta ,,Čiki Gergej“ iz Temišvara u Rumuniji.

Poslednje večeri festivala publika u Vranju biće u prilici da pogleda predstavu ,,Šta će biti sa svima nama“ koju će u čast nagrađenih izvesti glumci Narodnog pozorišta ,,Toša Jovanović“ iz Zrenjanina.

I ove godine biće dodeljene nagrade ,,Borisav Stanković“ za najbolju predstavu u celini, za dramaturgiju, dramatizaciju ili adaptaciju, za najbolju žensku i najbolju mušku ulogu, kao i nagrada publike ,,Radoslav Radivojević“.

Uz glavni, festival će imati i prateći program.

Back to top button