Ekonomija
Trending

Vranje dobija Trening centar u Slobodnoj zoni

Sporazum o poslovno – tehničkoj saradnji između Kancelarije za dualno obrazovanje i Nacionalni okvir kvalifikacija, Grada Vranja i Hemijsko-tehnološke škole Vranje danas su potpisali direktorka Kancelarije prof. dr Gabrijela Grujić, predsednik Privremenog organa grada Vranja dr Slobodan Milenković i direktor škole Nebojša Stanković.

Predsednik Privremenog organa Grada Vranja dr Slobodan Milenković izrazio je zadovoljstvo potpisivanjem sporazuma koji ima za cilj unapređenje infrastrukture u obrazovanju i to kroz izgradnju i modernizaciju Trening centra.

,,Reč je o kapitalnoj investiciji, koja predstavlja trajno ulaganje u obrazovni sistem našeg grada. To je ujedno i preduslov za dolazak investitora u Vranje, što znači smanjenje nezaposlenosti, otvaranje novih radnih mesta i poboljšanje lokalnog ekonomskog okvira. Trening centar spaja privredu i obrazovanje, gde će učenici imati mogućnost da se praktično obučavaju. Velika zahvalnost pripada Kancelariji za dualno obrazovanje i direktorki, prof. dr Gabrijeli Grujić, koja je pružila ogromnu podršku Vranju i uvrstila naš grad u jedan od gradova gde će se graditi ovakav centar.

On će biti izgrađen u Slobodnoj zoni, u neposrednoj blizini kompanije Teklas, te sam duboko uveren da će izgradnja Trening centra dodatno promovisati i Slobodnu zonu u Vranju koja je, kao što znate, infrastrukturno uređena. Takođe, pozivam i ostale obrazovne ustanove sa teritorije grada i regiona da iskoriste sve kapacitete koje će ovaj objekat ponuditi“, istakao je Milenković.

Direktorka Kancelarije za dualno obrazovanje i Nacionalni okvir kvalifikacija prof. dr Gabrijela Grujić, naglasila je da izgradnja Trening centra u Vranju velika podrška celom Pčinjskom okrugu. ,,Ovo je projekat koji će biti realizovan zahvaljujući velikoj podršci Vlade Republike Srbije, ali prevashodno angažovanju predsednika Aleksandra Vučića, koji je od 2016. godine bio za uvođenje platforme dualnog obrazovanja. Ovo su danas ozbiljni rezultati, kao dodatna komponenta mladima kada uče i stiču teorijska znanja u školama.

Izgradnja Trening centra je podrška stanovništvu Pčinjskog okruga da mogu kroz obuke da steknu dokvalifikacije, prekvalifikacije i odgovore na savremene izazove privrede. Uz podršku lokalne samouprave i republičke Vlade biće izgrađen prostor od preko dve hiljade metara kvadratnih, za čiju izgradnju je Vlada Republike Srbije iz budžeta izdvojila oko 3.400.000,00 evra“, rekla je prof. dr Grujić. Ona je dodala da zastupljenost dualnog obrazovanja u četiri škole u Vranju, Ekonomsko-trgovinskoj, Tehničkoj, Hemijsko-tehnološkoj i Poljoprivrednoj, ukazuje da je prepoznat značaj ovog modela učenja, jer se time osigurava kvalitet obrazovanja učenika.

,,Zahvaljujući tome svi imaju benefite, domaće kompanije koje će biti inovativne uz podršku mladih ljudi, kao i mladi ljudi sa unapređenim kvalitetom obrazovanja. Početak radova na izgradnji Trening centra očekuje se na proleće, a njegovom izgradnjom biće stvoreni preduslovi za razvoj domaćih kompanija, ali i privlačenje stranih investitora, koji će u kvalitetu obrazovnih kadrova videti snagu ovog regiona“, rekla je direktorka Kancelarije za dualno obrazovanje prof. dr Gabrijela Grujić.

Na skupu je o značaju dualnog obrazovanja kako za same đake i obrazovanje, tako i za privredu, posebno juga Srbije govorio direktor Regionalne privredne komore Jablaničkog i Pčinjskog upravnog okruga Goran Jović.

Svoja iskustva u realizaciji dualnog obrazovanja izneli su Nebojša Stanković, direktor Hemijsko-tehnološke škole Vranje, Mome Andonović, direktor Ekonomsko-trgovinske škole, Saša Radičević, direktor Srednje poljoprivredno – veterinarske škole ,,Stevan Sinđelić“, kao i učenici koji se obrazuju po ovom modelu. 

U ime kompanija koje učestvuju u realizaciji dualnog obrazovanja obratila se i iznela svoja iskustva dr Slađana Stošić, direktorka Specijalne bolnice za rehabilitaciju „Milenijum Medikal centar“. Ovom prilikom održana je i promocija Nacionalnog modela dualnog obrazovanja i okvira kvalifikacija u Republici Srbiji.

Back to top button