Društvo
Trending

U Vranju obeležena 25. godišnjica od početka NATO agresije

Tačno u podne oglasile su se sirene i crkvena zvona, čime je počeo komemorativni skup povodom obeležavanja 25 godina od NATO bombardovanja na SRJ.

Ispred Spomenika poginulima u oružanim akcijama i NATO agresiji u Vranju, nakon minuta ćutanja Episkop vranjski Pahomije sa sveštenstvom održao je parastos za stradale u bombardovanju.

Prisutnima se obratio gradonačelnik dr Slobodan Milenković.

,,Napad najjače oružane koalicije u istoriji, bez odluke globalne mirovne organizacije, na nejaku i ponosnu zemlju, nesumnjivo je bio zločin bez presedana. Prekršeni su i politički i vojni kodeksi, a većina međunarodne zajednice nemo je posmatrala uništenje koje je trajalo 78 dana. Stradali su vojnici, policajci, civili, deca. Prema pojedinim izvorima, među poginulim civilima bilo je i najmanje 81 dete. Korišćena su zabranjena sredstva, kasetne bombe i preko 15 tona municije sa osiromašenim uranijumom.

Skoro 300.000 je interno raseljenih i prognanih lica sa Kosova i Metohije. Od 1999. godine, u južnoj srpskoj pokrajini, trajno je oštećeno ili potpuno uništeno preko 150 crkava i manastira. Srbi su proterani sa svojih ognjišta na Kosovu i Metohiji gde je koren naše duhovnosti i našeg postojanja. Onamo gde su Pećka Patrijaršija, Visoki Dečani, Bogorodica Ljeviška i Gračanica. I uprkos složenim geopolitičkim okolnostima, državno rukovodstvo čini maksimalne napore za očuvanje Kosova i Metohije“, istakao je gradonačelnik.

Dodao je da smo bezumnom zlu, odgovorili kao što jednom pravdoljubivom i pravoslavnom narodu i dolikuje, ne mržnjom i osvetom, već tolerancijom i željom da jednom za svagda na Kosovu i Metohiji zavlada mir.

,,I upravo zbog toga, dragi prijatelji, praštajmo. To ne znači da ćemo zaboraviti i odustati. Vranje ne zaboravlja, Srbija ne zaboravlja. Poginulima u svim oružanim akcijama i NATO agresiji večna slava i hvala“, poručio je Milenković.

Vence i cveće na Spomenik poginulima u oružanim akcijama i NATO agresiji od 1990 – 2003. godine položili su  gradonačelnik Vranja dr Slobodan Milenković sa saradnicima, zamenik komandanta 4. brigade Kopnene vojske Siniša Nikolić, narodni poslanici Goran Nikolić, Dragan Nikolić i Slobodan Petrović, predsednik GO Vranjska Banja Dragan Sentić, načelnik Policijske uprave u Vranju Saša Nedeljković, načelnik Centra BIA Vranje Miloš Ristić, porodice stradalih, predstavnici brojnih boračkih udruženja i delegacije srednjih i osnovnih škola sa teritorije Vranja.

U prigodnom programu učestvovali su Gradski mešoviti hor, glumci vranjskog teatra i Tea Tasić, učenica OŠ „Vuk Karadžić“.

Nakon toga u Galeriji Narodnog muzeja otvorena je izložba pod nazivom „Pčinjski okrug pod NATO bombama“.

Uoči obeležavanja godišnjice NATO agresije, sinoć su u centru Vranja na video bimu prezentovana imena svih stradalih branioca otadžbine.

Back to top button