Društvo
Trending

U Vranju izvršena primopredaja dužnosti komandanta Četvrte brigade Kopnene vojske

Na svečanosti u kasarni „Prvi pešadijski puk knjaza Miloša Velikog” u Vranju, danas je izvršena primopredaja dužnosti komandanta Četvrte brigade Kopnene vojske između dosadašnjeg komandanta brigadnog generala Novice Petrovića i novog komandanta, a dosadašnjeg zamenika komandanta Četvrte brigade, pukovnika Siniše Nikolića.

U obraćanju, komandant Kopnene vojske je pozdravio sve prisutne u ime načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Milana Mojsilovića, ministra odbrane Miloša Vučevića i predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića. Prisutnima je saopštio da je ukazom predsednika Republike Srbije za komandanta Četvrte brigade imenovan pukovnik Siniša Nikolić, pred kojim je odgovornost da nastavi uspešno komandovanje brigadom, a brigadnom generalu Novici Petroviću, ukazom predsednika Republike prestala je profesionalna vojna služba.

Zahvalio se brigadnom generalu Petroviću na stručnom, časnom i dostojanstvenom komandovanju 4. brigadom Kopnene vojske, koja izvršava složene zadatke i uživa veliko poverenje građana i poželeo mu srećne penzionerske dane. Komandant Kopnene vojske je istakao, da je dosadašnji komandant brigade časno i odgovorno obavljao tu dužnost, a novoimenovanom komandantu poželeo da bude uspešan kao prethodni komandant i bolji od njega.

Odlazeći komandant Četvrte brigade, brigadni general Novica Petrović, zahvalio se na saradnji svim pripadnicima Četvrte brigade i Kopnene vojske, čelnim ljudima i svim građanima Vranja i Pčinjskog okruga, koji su mu kako je rekao u velikoj meri pomogli u komandovanju brigadom i uspešno realizovanim zadacima, istakavši da mu je bila čast da bude na čelu takve brigade.

Pukovnik Siniša Nikolić se zahvalio na ukazanom poverenju državnom i vojnom rukovodstvu, svestan odgovornosti i obaveza koje ga očekuju, ali i svestan sposobnosti i kvaliteta vojnika i starešina Četvrte brigade, sa kojima je, kao što se do sada uverio, svaki zadatak izvršiv i cilj ostvariv, krajnje profesionalno i odgovorno.

Pukovnik Siniša Nikolić peti je po redu komandant Četvrte brigade Kopnene vojske, koja je formirana 30. juna 2007. godine, od delova Niškog i Prištinskog korpusa Vojske Srbije, većinom, pre svega od 78. motorizovane brigade, ali i delova 549. motorizovane, 243. mehanizovane i 52. mešovite atiljerijske brigade.

Svečanoj primopredaji dužnosti prisustvovali su komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović sa zamenikom komandanta Kopnene vojske general-majorom Slađanom Stamenkovićem, načelnikom štaba Komande Kopnene vojske brigadnim generalom Zoranom Dragićevićem, komandantima brigada Kopnene vojske i direktorom TRZ „Čačak”, predsednici i predstavnici lokalnih samouprava: zamenik gradonačelnika Grada Vranja Milan Ilić, predsednica Opštine Trgovište Nataša Manasijević sa ranijim predsednicima opštine Nenadom Krstićem i Miljanom Zlatković Stojanović, zamenik predsednika Opštine Surdulica Miloš Radojičić, pomoćnik predsednika Opštine Vladičin Han Nikola Stamenković, episkop vranjski gospodin Pahomije, prethodni komandant Četvrte brigade, brigadni general u penziji Zoran Lubura, kao i predstavnici bezbednosnih struktura Republike Srbije.

Komanda Četvrte brigade Kopnene vojske razmeštena je u Vranju, a 11 neposredno potčinjenih jedinica koje su razmeštene u garnizonima Vranje i Bujanovac, uspešno realizuju zadatke sa ciljem očuvanja mira i stabilnosti u zoni odgovornosti brigade na jugu centralne Srbije, čija zona odgovornosti obuhvata opštine: Vranje, Bujanovac, Preševo, Surdulica, Vladičin Han, Trgovište, Bosilegrad i Crna Trava.

Back to top button