Kultura
Trending

U nedelju počinje Svetosavska nedelja

Svetosavska nedelja, 34. po redu, već po tradiciji počeće u nedelju 21. januara i trajaće do Savindana, 27. januara. Manifestaciju će u velikoj sali Galerije Narodnog muzeja, 21. januara u 19 sati, otvoriti predsednik Privremenog organa grada Vranja, dr Slobodan Milenković.

Nastupiće i hor Muzičke škole ,,Stevan Mokranjac’’, dok će vladika vranjski gospodin Pahomije održati prigodnu besedu. Nakon ceremonije otvaranja u istom prostoru biće otvorena i izložba „Prepodobni Justin Đelijski i Vranjski“ Pravoslavne Eparhije vranjske i Istorijskog arhiva „31. januar“.

,,Svetovi u književnom delu Sunčice Denić“ naziv je književnog programa koji će biti održan drugog dana manifestacije od 19 sati u Pozorištu ,,Bora Stanković“. Osim književnice u programu će učestvovati Aleksandar Laković i Živojin Rakočević.

U utorak, 23. januara, od 19 sati u velikoj sali pozorišta koncert će održati vranjska grupa ,,Izvor“. Gost na koncertu biće vokalni solista Branimir Stošić Kace, a ulaz za sve zainteresovane je besplatan. Interaktivni književni susreti književnica za decu Gordane Maletić i Vesne Aleksić sa učenicima osnovnih škola i predškolcima biće održani 23. i 24. januara.

U okviru manifestacije 24. januara od 19 sati, takođe u pozorištu, biće prikazan film ,,Čudotvorac Tumanski“, a ulaz za sve posetioce je besplatan. Dan kasnije rezervisan je za program pod nazivom ,,Učenici Svetom Savi u čast’’.

Tom prilikom biće pomovisan časopis učenika osnovnih škola ,,Srećni dani’’ i dodeljene nagrade najboljim recitatorima i učenicima koji su na literarnom i likovnom konkursu bili najbolji. Takođe, prigodan program izvešće učenici OŠ ,,Jovan Jovanović Zmaj“ iz Vranja.

Početak je zakazan za 19 sati u vranjskom teatru, dok će sat ranije u Galeriji Narodnog univerziteta biti otvorena izložba likovnih radova osnovaca i srednjoškolaca. U petak, 26. januara, u velikoj sali pozorišta od 19 sati biće održana Svetosavska akademija na kojoj će zaslužnim kolektivima i pojedincima biti uručene nagrade ,,Sveti Sava“ za 2023. godinu.

Na sam dan Svetog Save, 27. januara, u Sabornom hramu biće održani sveta liturgija i rezanje slavskih kolača Odbora manifestacije i škola. Tokom dana biće organizovana proslava Savindana u školama, a u večernjim satima i tradicionalni Svetosavski bal prosvetnih radnika.

Back to top button