Društvo
Trending

U centru Vranja održana globalna kampanja 1 milijarda ustaje: Pokidajmo lanac nasilja nad ženama i devojčicama

Danas je okviru globalne kampanje 1 MILIJARDA USTAJE, održana je akcija u centru Vranja, u organizaciji Odbora za ljudska prava Vranje, SOS telefona, SOS Kutka za devojke uz podršku plesnog kluba ILLUSION.

Danas su se žene i muškarci, devojčice i dečaci u velikom broju priključili zajedničkom plesnom performansu na šetalištu u centru grada.

Kako su istakli iz Odbora za ljudska prava SOS Telefona za žene i devojke da smo se i mi iz Vranja pridružili državama i gradovima sveta, i sada pesmom, pokretom, plesom… poslali zajedničku poruku – Pokidajmo lanac nasilja nad ženama i devojčicama.

Danas se u celom svetu obeležava lepi Dan zaljubljenih, kojem se i mi žene i devojke SOS telefona i SOS Kutka za devojke iz Vranja pridružujemo porukom –LJUBAV NIJE NASILJE !

Sa razglasa smo emitovali poruke podrške ženama da tišina života u nasilju JEDNOM MORA DA PUKNE: kao i poruke: OHRABRI SE I PRIJAVI; VAŽNO JE DA SHVATIŠ DA TI NISI KRIVA I DA JE KRIVICA SAMO NASILNIKOVA; JEDNOM KADA PRIJAVIŠ NASILJE, SVI RAZLOZI ZBOG KOJIH SI ĆUTALA POSTAJU NEVAŽNI; ZA NASILJE, NEMA OPRAVDANJA; JEDINO JE VAŽNO DA TI BUDEŠ DOBRO, JER NISI SAMA…

Poslali smo i poruku: STOP AKUŠERSKOM NASILJU, koje je prisutno u našem gradu kao rodno zasnovano nasilje nad ženama kada su same u porodilištu. Pustili smo balone koji su odleteli u nebo, kao simbol slobode i bezbrižnog života svih ljudi na zemaljskoj kugli, a pre svega devojčica i žena.

Himna ove globalne kampanje je pesma “Brake the chain”/“Pokidajmo lanac”, danas žene i muškarci plešu na trgovina u celom svetu uz ovu pesmu koja pokreće isti cilj – da se nasilje nad ženama i devojčicama okonča!

Na planeti zemlji od početka ove godine živi preko 8 milijardi ljudi. Po procenama i broju evidentiranog nasilja, najmanje JEDNA MILIJARDA žena, devojčica je svakog dana izložena ili živi u različitim oblicima rodnog nasilja, istakli su na akciji.

Back to top button