Kultura
Trending

Svečano otvoreni 43. Borini pozorišni dani

U prepunoj sali vranjskog teatra večeras je premijerom predstave ,,Ništa nećemo zaboraviti“, po motivima dela Vere Cenić u adaptaciji Tijane Grumić i režiji Juga Đorđevića, svečano obeležen Dan pozorišta ,,Bora Stanković’’ i ujedno otvoreni 43. Borini pozorišni dani.

Pozorišni festival Bori Stankoviću u čast otvorio je gradonačelnik dr Slobodan Milenković. Čestitajući ansamblu i svim zaposlenima Dan ustanove, gradonačelnik Milenković je naglasio da će Grad Vranje, kao i do sada, pružati bezrezervnu podršku realizaciji programskih sadržaja teatra, a posebno Borinih pozorišnih dana.

,,Skoro deceniju i po Borini pozorišni dani odvijaju se pod određenim sloganom, sa festivalskim repertoarom koji prati slogan i bavi se aktuelnim temama sa kojima se suočavamo. Od ove godine promenili smo i koncept, te su Borini pozorišni dani postali međunarodni festival, sa međunarodnim žirijem i kvalitetnom selekcijom.

I to je još jedna od odrednica koja će naš, već visoko pozicioniran, festival podići za još jednu lestvicu više na pozorišnoj sceni Srbije. Sa novom, međunarodnom selekcijom, mnogo će dobiti ne samo pozorište i pozorišna publika, već i sam grad.

Biće tu umetnici, koji će, verujem, otići iz našeg grada zadovoljni. Koji će nastaviti da promovišu i naš festival, i pozorište i naš grad. Ovom prilikom želim da čestitam i upravi Pozorišta, celom ansamblu, kao i selektoru što smo svi zajedno uspeli da realizujemo zamisao o podizanju festivala na još jedan viši nivo, međunarodni.

Takođe, svim zaposlenima u Pozorištu ,,Bora Stanković“ čestitam Dan ustanove. Vranjskoj publici želim da uživa u najboljim ostvarenjima pozorišnih pregalaca iz zemlje i okruženja“, istakao je gradonačelnik Milenković. 

Direktor Pozorišta Nenad Jović rekao je da je prošle godine 21. oktobar ustanovljen za Dan pozorišta ,,Bora Stanković“ jer je ustanova neraskidivo vezana za ovaj datum.

,,Već 42 godine u Pozorištu „Bora Stanković“ 21. oktobra počinju Borini pozorišni dani, osnovani sa ciljem da se sačuva sećanje na velikana naše književnosti Borisava Stankovića i sa idejom da budu generator razvoja pozorišta i pozorišne umetnosti u gradu.

Između dva obeležavanja Dana ustanove, Pozorište ,,Bora Stanković“ iza sebe ima veoma uspešnu sezonu, sa pet premijera, učešćem na pet festivala i osvojene dve značajne nagrade za najbolja glumačka ostvarenja“’, istakao je direktor Jović.

Povodom Dana pozorišta Godišnje nagrade dobili su glumica Jelena Filipović Antić, u umetničkom sektoru pozorišta i Marjan Ilić, u sektoru tehnike.

43. Borini pozorišni dani nastavljaju se sutra, 22. oktobra, kada je na repertoaru komad ,,Kod večite slavine“ koju po tekstu Momčila Nastasijevića izvodi ansambl Srpskog narodnog pozorišta i Centra za razvoj vizuelne kulture Novi Sad, a u režiji Sonje Petrović.

Sve predstave počinju u 20 sati, a karata još uvek ima i mogu se kupiti osim na biletarnici i onlajn na sajtu pozorišta.

Back to top button