Društvo
Trending

Šta prethodi Siropusnoj nedelji u toku Vaskršnjeg posta

U toku je Siropusna nedelja, period koji prethodi Vaskršnjem postu i obično počinje poslednjom nedeljom koja pada pre Velikog posta.

U ovoj nedelji, vernici se posvećuju duhovnoj pripremi za post, čisteći svoje misli, srca i domove od svih materijalnih i duhovnih nečistoća.

Ova nedelja označava prelazak iz svakodnevnog života u period posta, radi duhovnog osveženja i približavanja Bogu. Naziva se još i Sirnom, Belom i Zagonetnom.

–  Ljudske navike i način života su sasvim različiti. Ne poste isto ljudi koji rade, zatim bolesni, trudnice, deca, ne poste isto sveštenici, monasi, ali ono što propisuje način posta jeste taj odnos prema zajednici – naglasio je sveštenik Eparhije vranjske, Nemanja Milić i dodao da se prava mera kada je reč o postu pronalazi u razgovoru sa duhovnim licem.

Vaskršnji post jedan je od višednevnih postova i obavezan je za sve pravoslavne Hrišćane. On počinje sedam nedelja pre Vaskrsa, koji je pokretni praznik, a ove godine obeležava se u nedelju, 5. maja. Veliki post je ujedno najstroži i najduži u godini.

Back to top button