Društvo
Trending

SOS telefon za žene u Vranju registrovao tokom 2023.godine 242 poziva,65 žena zatražilo pomoć i podršku

Danas se u svetu obeležava 16.maj – Međunarodni dan SOS telefona.

SOS telefoni za žene sa iskustvom rodnog nasilja u porodično-partnerskim odnosima su telefoni namenjeni žrtvama nasilja i tu su da obezbede podršku kao i informacije o načinima na koje možete zaštiti sebe, članove svoje porodice, prijateljice… svakog ko je izložen ovoj vrsti nasilja i prijaviti nasilje.

Ovakav vid pomoći u svetu se pojavio još sredinom 1970-tih, dok je u Srbiji prva SOS linija krenula sa radom 1990.godine, koju je pokrenula grupa žena iz civilnog sektora.

Specijalizovani SOS Telefon Vranje 0800 001 017 neprekidno radi 22 godine u Vranju i dostupan je svim  ženama sa iskustvom ili žrtvama rodnog porodično-partnerskog nasilja u Vranju, Pčinjskom okrugu ali i Srbije. SOS telefon Vranje član je Savez ženskih nevladinih organizacija ‚‚Mreža Žene Protiv Nasilja“, koju čini 28 organizacija iz Srbije, od kojih 23 pružaju uslugu SOS telefona, u okviru rada civilnog sektora.

Tokom 2023. godine SOS telefon Vranje je registrovao 242 poziva. Za pomoć i podršku obratilo se 65 žena.

Od osnivanja (2002.godine), za 22 godine neprekidnog rada, tim hrabrih, upornih žena SOS telefona Vranje koje se u sferi civilnog sektora bore za bolji položaj u društvu i veća prava žena i devojaka, pre svega na jugu Srbije. Kroz SOS razgovore i druge aktivnosti, SOS liniju je kontaktiralo preko 10.000 žena i devojaka sa iskustvom rodnog porodično-partnerskog nasilja.

SOS telefon Vranje je primio blizu 24.000 SOS poziva onih kojima je potrebna pomoć. U cilju zaštite, izlaska iz nasilja, efikasnijeg rada institucija, organizovale smo blizu 50.000 SOS usluga.

Tri puta smo realizovale ANKETU sa građankama/građanima Vranja, sa jednim od pitanja-DA LI JE POTREBNO DA POSTOJI I RADI SOS ZA ŽENE? Od 300 ispitanika, odgovori su bili 100% – DA.

Odbor za ljudska prava obeležava Međunarodni dan SOS telefona uličnom akcijom je podsetio javnost na važnost uloge SOS telefona u prevenciji nasilja nad ženama, gde su delili info SOS materijal, sa sugrađanima/sugrađankama i razgovarali o obeležavanju 16.maja Međunarodnog dana SOS telefona, kao i o samoj potrebi za postojanjem ovakve vrste specijalizovane pomoći za žene.

Kako se žene sve češće javljaju na SOS telefon zbog gubitka poverenja u rad državnih institucija, plakate SOS Telefona Vranje sa svim bitnim informacijama postavićemo ispred svake institucije u Vranju.

Na ovaj način ženama šaljemo poruku da nisu same, da postoje SOS telefoni kojima mogu da se obrate za pomoć i podršku, navode u saopštenju.

Prijavi nasilje, nisi sama!

Za pomoć i podršku pozovi SOS Telefon Vranje 0800 001 017

besplatan poziv – radnim danima od 10:00 do 16:00h.

Back to top button