Društvo
Trending

Sofija Arsić prva u Srbiji u kategoriji izrada lutaka i tradicionalne nošnje na Danima ćirilice

Na ovogodišnjem takmičenju „Dani ćirilice“ koje se svake godine, pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, održava u Bavaništu, učenice osnovne škole „Radoje Domanović“ iz Vranja osvojile su šest nagrada.

Sofija Arsić, učenica šestog razreda je laureat dva prva mesta od ukupno pet kategorija, u trećoj je osvojila treće mesto a u četvrtoj dobila pohvalu.

Sofija je prva u Srbiji u kategoriji izrada lutaka i tradicionalne nošnje kao i prva u kaligrafskom radu (pesma „Nebo u mom zavičaju“ Desanke Maksimović). Mentor u kategoriji izrada lutaka i tradicionalne nošnje je nastavnica tehnike i tehnologije, Marina Zafirović, a mentor u kaligrafskom radu je Dejan Janjić, nastavnik srpskog jezika.

Pored dva prva mesta Sofija je osvojila i treće mesto u kategoriji inicijal, gde je mentor bio Dejan Janjić i pohvalu u kategoriji vez mentorke Marina Zafirović.

Kako je u vreme digitalne tehnologije jedna moderna tinejdžerka motivisana za rad na očuvanju narodne tradicije , Sofija objašnjava „Ovo nije prvi put da učestvujem i osvajam nagrade na Danima ćirilice“ ali ono što ovo takmičenje čini posebnim jeste da je svake godine konkurencija sve jača, a samim tim izazov veći.

Za mene je to kao prelazak novog nivoa igrice. Sada sam osvojila dva prva mesta i baš sam zadovoljna.
Tradicija i istorija su važna jer ako znamo odakle potičemo znamo i gde bi trebalo da stignemo“, izjavila je Sofija Arsić.

Vila Sokolović je učenica četvrtog razreda ove škole i prvi put učestvuje na ovom prestižnom takmičenju. Ona je sovojila drugu nagradu u kategoriji literarni rad za pesmu „Zavičaj“ i specijalnu nagradu za kaligrafski prepis i video prikaz rada .

Njena učiteljica i mentorka Ana Mikić ne krije zadovoljstvo zbog uspeha svoje učenice.

„Vila je divna i talentovana učenica, naročito nadarena za pisanje.

Nema većeg priznanja za učitelja od uspeha njegove dece i ja sam presećna što još jedna generacija odlazi iz mog okrilja ovenčana nagradama iz svih oblasti. Dodela nagrada je bila u subotu. Vratili smo se puni utisaka o odličnoj organizaciji i srdačnim prijemu.“

Na takmičenju je učestvovalo preko 300 škola, 460 mentora (nastavnika i profesora) i preko 4500 radova.
„Dani ćirilice“ je sabor dečjeg stvaraliaštva i nalazi se u Kalendaru školskih takmičenja i republičkih smotri Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Osim osnovnih i srednjih škola iz Srbije, na takmičenju učestvuju i zemlje u okruženju, Evrope, Australije i Amerike, gde postoje škole na srpskom jeziku.

Back to top button