Društvo
Trending

Raspisan literarni i likovni konkurs povodom nedelje zdravlja usta i zuba

Prema Kalendaru javnog zdravlja  u periodu od 13. do 19. maja 2024. godine obeležava se XXXIV Nedelja zdravlja usta i zuba  pod sloganom “Čuvam svoje zube, ponosim se osmehom“.

Cilj ovogodišnje kampanje je prosvećivanje opšte populacije o značaju i načinima očuvanja oralnog zdravlja naglašavajući  povezanost oralnog i opšteg zdravlja, kao i značaj oralnog zdravlja za svakodnevne aktivnosti kao što su govor i smeh.

U okviru Kampanje Centar za promociju zdravlja Zavoda za javno zdravlje Vranje raspisao je  likovno-literarni konkurs za decu predškolskog uzrasta i učenike osnovnih škola  na temu „Čuvam svoje zube, ponosim se osmehom“.  Cilj konkursa je da se podstakne zdravstveno vaspitni rad u vrtićima i osnovnim školama na temu oralnog zdravlja.

Konkurs je namenjen deci iz predškolskih ustanova i učenicima osnovnih škola u Republici Srbiji. Cilj konkursa je da se podstakne zdravstveno vaspitni radu predškolskim ustanovama i osnovnim školama na temu oralnog zdravlja i edukuju deca o značaju i načinima očuvanja zdravlja usta i zuba, naročito u okviru porodice i uslovima koje ona omogućava.

Po tri najbolja likovna rada u kategoriji predškolski uzrast i po tri najbolja literarna i likovna rada u kategoriji učenika – uzrasta I – IV razred osnovne škole i V – VIII razred osnovne škole, predškolske ustanove i osnovne škole sa teritorije Pčinjskog okruga, mogu da dostave Zavodu za javno zdravlje Vranje, Centru za promociju zdravlja, ul J.J. Lunge br. 1, 17500 Vranje do 20. maja 2024. sa naznakom Za konkurs – Nedelja zdravlja usta i zuba.

 Likovni radovi bi trebalo da budu urađeni na papiru, u formatu bloka broj 5.

 Najbolji likovni i literarni radovi biće izabrani i promovisani na nivou okruga a zatim dostavljeni Institutu za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ kako bi se proglasio i promovisao najbolji dečiji rad na temu ovogodišnje kampanje. Najbolji radovi na nacionalnom nivou biće postavljeni na sajt Instituta za javno zdravlje Srbije i prezentovani na simpozijumu zdravstvenog vaspitanja u stomatologiji. 

 Radovi se neće vraćati već će biti korišćeni za dizajn i štampanje zdravstveno promotivnog materijala u cilju kontinuirane promocije zdravlja usta i zuba među opštom populacijom (slanjem radova škole i autori se saglašavaju sa napisanim načinom korišćenja.)

Back to top button