Društvo
Trending

Počeo sa radom sistem za obaveštavanje javnosti o nestanku dece

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić pustio je danas u rad sistem „Pronađi me” za hitno obaveštavanje javnosti u slučaju nestanka maloletne osobe.

Vučić je dao dozvolu načelniku Komandno-operativnog centra MUP-a Saši Stefanoviću za slanje hitnog obaveštenja o početku rada ovog sistema u Srbiji.

Prethodno su predstavnici četiri ministarstva u Palati Srbija, u prisustvu predsednika Republike, potpisali Sporazum o saradnji u slučaju hitnog obaveštavanja javnosti o nestanku maloletnih osoba.

Sporazum je potpisan između ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i ministra za informisanje i telekomunikacije Mihaila Jovanovića, između Gašića i ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Gorana Vesića, kao i između Gašića i državnog sekretara Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Lava Grigorija Pajkića.

Prezentaciji i puštanju u rad sistema „Pronađi me” prisustvovali su i predsednik Centra za nestalu i zlostavljanu decu Igor Jurić, ministarka zdravlja Danica Grujičić i drugi predstavnici ministarstava Vlade Srbije.

Sistem će se razvijati u više faza – u prvoj će mediji prekidati emitovanje svojih programa u prvih osam sati na svakih 30 minuta, kada će se objavljivati fotografija nestalog deteta sa osnovnim informacijama.

Nakon toga, mobilni operateri će poslati svojim korisnicima poruku o nestalom detetu, zajedno sa linkom sajta Ministarstva unutrašnjih poslova.

Takođe, JP „Putevi Srbije”, Aerodrom „Nikola Tesla”, autobuske i železničke stanice objavljivaće na ekranima informaciju o nestanku deteta.

U sistemu “PRONAĐI ME” je i TV Info Puls gde će te u trenutku aktiviranja sistema moći da saznate informacije o nestalom licu.

Pogledajte prvu promotivnu akciju na ovom linku https://fb.watch/nUCgCkgq4R/

Back to top button