Kultura
Trending

Počeli Borini književni dani

U pozorištu ,,Bora Stanković“ gradonačelnik Vranja dr Slobodan Milenković sinoć je otvorio manifestaciju ,,Borini književni dani“, ističući da se na ovaj način svakog marta iznova sa posebnim pijetetom podsećamo našeg Bore.

,,Poslednjeg dana marta 1876. godine u Vranju se rodio  pisac duše. Rodio se Bora Stanković u srcu varošice na raskrsnici puteva, kultura i mentaliteta. I upravo ta raznolikost koja se preplitala u maloj, i dušom nadahnutoj varošici, bila je inspiracija i osnova za njegov književni opus. Opus kojim je proslavio svoj rodni grad i svoje sugrađane, u koji je smestio i svoju baba Zlatu, svoje komšijske dečačke ljubavi i snove, kao i sudbine malih ljudi patrijarhalnog Vranja, svrstao ga je u red realista, ali i začetnika moderne u Srbiji.

I kao takav, bez sumnje, ostavio je veliki trag u srpskoj književnosti, kao i uticaj na mlađe generacije pisaca. Da je tako potvrđuju brojne studije, radovi i eseji o Bori“, rekao je gradonačelnik. Dodao je da se ovom manifestacijom promoviše i kultura čitanja i književnog stvaralaštva, ali i savremeni pisci. ,,Grad Vranje je ponosan na svoje kulturno nasleđe i zato kontinuirano ulaže u razvoj kulture i negovanje duhovnih vrednosti. Nadam se da će i ove godine program Borinih književnih dana uspeti da zadovolji ukus čitalačke publike u Vranju“, istakao je Milenković.

Prisutnima se obratio i Zoran Najdić, direktor Javne biblioteke ,,Bora Stanković“. ,,U naredna tri dana bićemo u prilici da ugostimo renomirana imena srpske književne misli i reči. Bićemo domaćini najeminentnijim, najrelevantnijim i najaktuelnijim autorima sa njihovim naslovima, koji su u žiži javnosti poslednjih par godina.

Program ovogodišnjih Borinih književnih dana počinjemo na poseban način. Naime, uz saradnju sa našim kolegama iz Beograda došli smo u posed dopisnice sa tekstom i potpisom Bore Stankovića, koju je on uputio svojim prijateljima u Ćupriji 1909. godine. Tekst je zanimljiv i šaljiv na temu boemstva. Ovom prilikom, želim da naglasim da je rad naše ustanove usmeren u pravcu negovanja kulturne tradicije, afirmacije Bore Stankovića i daljeg razvoja vranjske biblioteke“, istakao je Najdić.

Nakon toga, publici je predstavljen roman „Pakrac“, autora Vladana Matijevića, književnika i dobitnika brojnih nagrada. Osim autora, o knjizi je govorio i Predrag Petrović, književni kritičar, teoretičar književnosti  i esejist.

Back to top button