Kultura
Trending

Otvaranjem rekonstruisane sale Bibilioteke počelo obeležavanje velikog jubileja

Povodom 145. godišnjice Javne  biblioteke „Bora Stanković“, u prisustvu brojnih zvanica, priređeno je otvaranje rekonstruisane sale za kulturne programe.

U ime domaćina zvanicama se obratio direktor Zoran Najdić: 

,,Programski smo orjentisani na najkvalitetnija i najaktuelnija književna dela iz celog regiona. Time smo postigli visok stepen prepoznatljivosti ne samo u zemlji, već i šire. Bili smo domaćini najeminentnijim piscima i to je, po meni, najispravniji put u promovisanju ne samo ustanove, već i kulture celog grada“, naglasio je on. 

Na svečanosti je govorila predsednica Skupštine grada Zorica Jović.

„Prostor koji danas stavljamo u funkciju, deveta je celina biblioteke „Bora Stanković“ koja je za proteklih šest godina renovirana, dobivši novo ruho i moderan izgled. Prilagođen potrebama savremenog čitaoca i konzumenata kulturnih sadržaja, ovaj prostor upotpuniće i ponudu biblioteke i dati mogućnost za organizovanje i multimedijalnih sadržaja.

Uz bogat književni fond, nekoliko renoviranih celina, otvoreno odeljenje digitalizacije, dva legata i Hilandarski kutak, Biblioteka je danas moderna institucija kulture, na šta smo veoma ponosni. Grad će i u narednom periodu podržavati rad Biblioteke, čije potencijale su prepoznali i krovna bibliotečka institucija – Narodna biblioteka Srbije, kao i resorno ministarstvo, tako da su skoro svi projekti i programi podržani i sa republičkog nivoa“, istakla je predsednica.

 ,,Biblioteka je evoluirala zajedno sa društvom. Ona je proširila horizont delovanja u ovom novom ubrzanom svetu zadržavajući  odnos prema tradiciji, negovanju kulture sećanja i slavljenju velikih ljudi. Obeležavajući ovu značajnu godišnjicu podsetimo se i podrške našim bibliotekama koje su životni centri učenja i povezivanja. Zalažući se za njihovo finansiranje osiguravamo da njihove police budu preplavljene znanjem,“ rekla je Dragana Milunović, zamenica upravnika Narodne biblioteke Srbije. 

O značaju dela Bore Stankovića govorila je prof. dr Ljiljana Pešikan Ljuštanović, dok su izložbu posvećenu Bori Stankoviću, pod nazivom „Kroz vreme i reči“ priredile Jasmina Knežević i Aleksandra Antić, više diplomirane bibliotekarke.Svečanosti u biblioteci prisustvovao je i zamenik gradonačelnika Milan Ilić.

Program povodom jubileja se nastavlja večeras u 19 časova u Muzej kući Bore Stankovića, gostovanjem Katarine Mitrović, autorke romana „Nemaju sve kuće dvorište“.

Za sve ljubitelje pisane reči, u četvrtak, od 19 časova, u dvorištu Muzej kuće Bore Stankovića, nakon dodele zahvalnica najaktivnijim čitaocima, biće organizovano i  predstavljanje  regionalnog autora Namika Kabila, pisca i reditelja, autora romana „Beskućnik“.

Back to top button