Društvo

Odata pošta dr Izabel Emsli Haton i pripadnicama Bolnice žene Škotske

Na platou ispred Doma zdravlja u Vranju, kraj spomenika ,,Žene Škotske“, održan je komemorativni skup na kome je odata počast hrabrim heroinama, koje su lečile vojnike i civilno stanovništvo u toku i nakon Prvog svetskog rata.

Na skupu je govorio gradonačelnik Vranja dr Slobodan Milenković, koji je najpre podsetio na sve nedaće Prvog svetskog rata.

Odata pošta dr Izabel Emsli Haton i pripadnicama Bolnice žene Škotske

,,Bio je ovo najveći sukob u dotadašnjoj istoriji sveta i sinonim neshvatljivih užasa u svakom smislu i svakoj sferi društva. Epilog ovog strašnog rata bile su milionske žrtve, nepregledan broj ranjenih, razrušeni domovi, očaj i beznađe na svakom koraku.

Na žalost i naša zemlja i naš grad bili su deo ovog scenarija“, rekao je Milenković. Dodao je da su veru u bolje sutra pružali hrabri i čestiti ljudi posvećeni pravim vrednosti, od hrabrih ratnika, preko prkosnih civila, do doktora i medicinskog osoblja, koji su i u najtežim situacijama potpuno bili predani svom poslu.

,,Upravo jedna posebna žena, koje se danas sa poštovanjem sećamo je škotska lekarka dr Izabel Emsli Haton, koja je sa svojim saradnicama sa mnogo truda i pažnje lečila srpske vojnike i civilno stanovništvo tokom i posle Prvog svetskog rata.

Odata pošta dr Izabel Emsli Haton i pripadnicama Bolnice žene Škotske

Ova humana ekspedicija došla je u Vranje 15. oktobra 1918. godine, gde je od strane lokalnog stanovništva dočekana vrlo srdačno. U vranjskoj kasarni gde je trebalo formirati bolnicu bili su  jezivi prizori i prostorije prepune bolesnih i ranjenih.

Doktorki Emsli bilo je jasno da ih u Vranju čeka mnogo posla, ali i opasnost od izbijanja epidemija. U najkraćem roku organizovano je dopremanje sanitetskog materijala i opreme i 27. oktobra 1918. godine osoblje jedinice ,,Amerika“ Bolnica žena Škotske započelo je svoju humanu misiju u Vranju. Tim od 11 lekara i 40 medicinskih sestara predvođenih doktorkom Izabel Emsli Haton preuzeo je veliku odgovornost i dao nemerljiv doprinos u lečenju i negovanju vojnika, ali i stanovništva Vranja i okoline“, naglasio je gradonačelnik Milenković.

Odata pošta dr Izabel Emsli Haton i pripadnicama Bolnice žene Škotske

,,Ove heroine svog vremena  primer su vrhunske plemenitosti i dobrote. Uz poštovanje svega što su činile za naše pretke, naša je obaveza da negujemo sećanje na njihovu plemenitost i da ih nikada ne zaboravimo“, zaključio je gradonačelnik.

Na spomenik ,,Žene Škotske“ vence i cveće položili su gradonačelnik Vranja dr Slobodan Milenković sa saradnicima, zamenik komandanta Četvrte brigade Kopnene Vojske, pukovnik Siniša Nikolić, predsednica Skupštine opštine Mladenovac Gordana Dimitrijević Bjeličić, predsednik gradske opštine Vranjska Banja Dragan Sentić, načelnik Policijske uprave u Vranju Saša Nedeljković sa saradnicima, upravnice Bolnice i Doma zdravlja, dr Nataša Stoiljković i dr Milica Jeziković, predstavnici boračkih udruženja i organizacija, Medicinske škole ,,Dr Izabel Emsli Haton“, kao i omladine Srpske napredne stranke.

U programu su učestvovali učenici srednje medicinske škole u Vranju koja nosi ime dr Izabel Emsli Haton. 

Back to top button