Društvo
Trending

Odata počast oslobodiocima Vranja od Turaka

U okviru obeležavanja 31. januara, Dana grada, ispred Spomenika oslobodiocima Vranja od Turaka 1878. godine, održan je komemorativni skup na kome je govorio predsednik Privremenog organa Grada Vranja dr Slobodan Milenković.

,,I ovog 31. januara ponosno stojimo ispred spomenika ,,Čika Miti“, podignutog u čast oslobodiocima Vranja od Turaka, kako bi našim hrabrim precima odali počast i dužno poštovanje. Njihova nepokolebljivost u borbi za slobodu, primer je posvećenosti najvišim vrednostima i pokazatelj istinske ljubavi prema slobodi i svojoj otadžbini. Velika je čast biti potomak takvih predaka“, rekao je Milenković. Nakon toga, on je podsetio na istorijske činjenice iz 1878. godine i oslobođenje od Turaka. 

,,Na današnji dan, pre 146. godina, Vranje je konačno, posle pet vekova ropstva  pod turskom vladavinom, dočekalo slobodu. Rat za oslobođenje jugostočne Srbije od osmanlijskog ropstva počeo je 3. decembra 1877. godine. Komanda Šumadijskog korpusa održala je 29. januara savetovanje u Priboju za napade na utvrđene turske položaje.

Odmah je počelo raspoređivanje jedinica Šumadijskog korpusa, odnosno Prve divizije i Dobrovoljačkog korpusa. Turci su imali oko 18.000 vojnika, dok je Šumadijski korpus kojim je komandovao Jovan Belimarković imao 7.000. Pod njegovom komandom bio je i Dobrovoljački korpus sa 1500 boraca.

Njima su se pridružile i manje ustaničke jedinice iz vranjskog kraja. Borbe za oslobođenje Vranja vođene su 30. i 31. januara. Srpska vojska ušla je u varoš 31. januara na Dan Atanasija Velikog i jedan je od najvažnijih istorijskih događaja grada i šire okoline“, istakao je predsednik Privremnog organa grada Vranja.

Takođe, naglasio je da nam je sloboda ostavljena u amanet, kao najviša vrednost koja se čuva i ne daje nikom i da je u slobodi sve moguće.

,,Ako su oni, naši hrabri preci mogli da ne odustanu i ne pokleknu ni pred mnogo nadmoćnijim neprijateljem, nedostatkom oružja i hrane, strašnom hladnoćom, ne smemo ni mi u slobodi, ni na trenutak da se zaustavimo, da oklevamo, da stanemo. Sloboda nam daje neograničene mogućnosti i zbog toga ne postoji drugačiji put, sem puta napretka, razvoja i prosperiteta“, rekao je Milenković.

Kraj spomenika oslobodiocima Vranja, vence i cveće položili su predsednik Privremenog organa Grada Vranja dr Slobodan Milenković sa saradnicima, komandant Četvrte brigade Kopnene vojske brigadni general Novica Petrović sa saradnicima, državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Dejan Antić, načelnik Pčinjskog Upravnog okruga Srećko Pejković, predsednik Privremenog organa gradske opštine Vranjska Banja Dragan Sentić, zamenik načelnika Policijske uprave Dejan Marinković sa saradnicima, načelnik Centra BIA Miloš Ristić sa saradnicima, delegacije grada Trebinje, opština Kumanovo, Brod i Istočno Novo Sarajevo, kao i predstavnici SUBNOR Srbije, Udruženja srpskih ratnih veterana Vranje ratova od 1990-1999., Udruženja potomaka ratnika oslobodilačkih ratova Srbije do 1918., Udruženja penzionera BIA Vranje i Udruženja vojnih penzionera Srbije-GO Vranje.

Parastos poginulim ratnicima služio je episkop vranjski Pahomije sa sveštenstvom. U prigodnom  programu učestvovali su Mešoviti gradski hor uz pratnju orkestra Muzičke škole ,,Stevan Mokranjac“.

Back to top button