Društvo
Trending

Na Zebrnjaku obeležena 111. godišnjica Kumanovske bitke

Kod Spomen-kosturnice na brdu Zebrnjak, u blizini Kumanova, održana je komemorativna državna svečanost polaganjem venaca i cveća i služenjem opela poginulim srpskim vojnicima u Kumanovskoj bici.

Događaju su prisustvovale najviše državne i vojne zvanice Republike Srbije i Severne Makedonije, a okupljenima se obratio ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Republike Srbije Nikola Selaković.

,,Danas smo se ovde okupili zbog ljubavi prema rodu svome, prema našim precima, ali i u želji da se borimo protiv najgoreg neprijatelja, protiv zaborava. A svako naše okupljanje na ovom mestu je upravo to, borba protiv zaborava“, rekao je ministar. Nakon toga, on je govorio o istorijskim činjenicama.

,,Upravo na ovom mestu slavom ovenčane naše divizije Dunavska, Timočka, Šumadijska, Moravska i u sredini Drinska sudarile su se sa Vardarskom armijom moćnog Osmanskog carstva.

Ne možemo da se danas ne podsetimo bar jednog slavnog imena – potpukovnika Aleksandra Glišića, koji je prvog dana bitke u odsudnom trenutku poveo našu Dunavsku diviziju u kontranapad, spasao vojsku od rasturanja i u tom napadu povratio moral kod srpskih vojnika“, istakao je Selaković.

,,Moral je naše najjače oružje, bilo, jeste i biće. Okupljamo se ovde da kažemo da smo mi narod pobednika, slavom ovenčanih predaka, koji je drugima donosio slobodu i nije nanosio bol. Danas je Srbija jača nego što je bila pre 10, 15 i 20 godina, sa ciljem da nikome ne nanosi zlo, ali da štiti ono što je njeno. Srbin ljubi slobodu i istinu.

Danas živimo u miru i slozi, u bratstvu, i dičimo se zajedničkim uspesima sa bratskim narodom Makedoncima. U ime prijateljstva Srbije i Severne Makedonije i naša dva naroda pozivam vas da svake naredne godine dolazite ovde u što većem broju da odamo počast našim slavnim precima“, zaključio je ministar.

Komemorativnom skupu u ime rukovodstva grada Vranja prisustvovali su gradonačelnik Vranja dr Slobodan Milenković, zamenica gradonačelnika Zorica Jović, predsednik Skupštine dr Dejan Tričković, načelnik Gradske uprave Dušan Aritonović, pomoćnici gradonačelnika i članovi Gradskog veća.

Na spomen obeležje vence i cveće položili su Ministar Nikola Selaković, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, predstavnici Vlade Republike Severne Makedonije, poslanici u Sobranju Republike Severne Makedonije, predstavnici gradova i opština Republike Severne Makedonije i Republike Srbije, predstavnici političkih organizacija i udruženja građana.

Državna komemorativna svečanost održana je pod pokroviteljstvom predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, a u organizaciji odbora Vlade RS za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije, Ambasade Republike Srbije u Skoplju i Zajednice Srba u Republici Severnoj Makedoniji.

Back to top button