Hronika
Trending

Na Preševu kod bračnog para otkriveno 43 hiljade evra

Carinski službenici danas su na izlazu graničnog prelaza Preševo, u saradnji sa policijom, otkrili 43.000 evra koje bračni par tranzitnih putnika nije prijavio na ulasku u zemlju.

Neprijavljene devize su otkrivene oko 2 časa posle ponoći na izlazu iz zemlje, kada je na red za redovnu kontrolu pristigao “BMW“ strane registracije, kojim su supružnici putovali iz Nemačke ka Turskoj.

Na pitanje službenika carine da li imaju nešto da prijave carinskoj kontroli oboje su odgovorili odrično.

Detaljnim pregledom je utvrđeno da je vozač u unutrašnji džep prsluka stavio najlon kesu sa 40.000 evra u apoenima od po 200 evra, dok je još 3.000 evra pronađeno u neseseru njegove supruge.

Kako svaki putnik koji prelazi granicu ima pravo da kod sebe ima iznos od 10.000 evra koji nije u obavezi da prijavi, vozaču i njegovoj saputnici je odmah vraćena dozvoljena suma, dok je ostatak zadržan do okončanja prekršajnog postupka.

Podsećamo tranzitne putnike, koji kroz Srbiju samo prolaze do svog krajnjeg odredišta, da je unos deviza u Srbiju slobodan, ali da svaka suma iznad 10.000 evra (u dinarima ili drugoj stranoj valuti) mora biti prijavljena.

Kada prijavite novac na ulasku u zemlju, dobijate potvrdu o prijavljenom iznosu sa kojom bez ikakvog zadržavanja možete da izađete iz zemlje na nekom drugom prelazu.

Obrazac prijave prenosa fizički prenosivih sredstava plaćanja preko državne granice koji je potrebno popuniti dostupan je kako na svakom graničnom prelazu, tako i na sajtu Uprave carina.

Back to top button