Društvo
Trending

Ministarka Grujičić obišla vranjsku bolnicu

Ministarka zdravlja prof. dr  Danica Grujičić u pratnji predsednika Privremenog organa Grada Vranja dr Slobodana Milenkovića, direktora Zdravstvenog centra u Vranju dr Saše Đorđevića i njegovih saradnika obišla je rekonstruisani deo Bolnice u Vranju.

Ovom prilikom, dr Grujičić obišla je kabinete za radiološku dijagnostiku i novo odeljenje Neurologije. Izrazila je zadovoljstvo što vranjski Zdravstveni centar postaje moderna bolnica sa savremenom  dijagnostikom.

,,U vranjsku bolnicu stigao je novi digitalni mamograf sa tomosintezom, koji  predstavlja standard u današnjoj dijagnostici. Zračenje je malo, i sa njim se mogu videti male promene za oko 30 posto više, u odnosu na stari analogni mamograf, što ne znači da žene ne treba da odu i na analogni tamo gde on postoji. Dakle, pozivam sve žene posle 50 – te godine života da bar jednom godišnje urade mamografski pregled“, istakla je ministarka Grujičić.

Ona je takođe poručila mlađim ženama da vode računa i odlaze na redovne preglede.

,,Na žalost poslednja ispitivanja pokazuju da veliki broj žena mlađih od 50 godina dobija karcinom dojke i molim sve one mlade žene koje su imale u krvnom srodstvu karcinom dojke da se obavezno jave u Institut za onkologiju i radiologiju Srbije da se uradi testiranje iz krvi u smislu sklonosti ili da se odmah uradi bar ultrazvučni pregled, koji apsolutno može da pokaže treba li da se radi mamografija ili ne.

Imate dva nova skenera, stiže vam magnetna rezonanca vrlo brzo i mislim da će,  što se dijagnostike tiče, Zdravstveni centar Vranje biti potpuno opremljen, rekla je dr Grujičić. Pohvalila je zapošljavanje 276 mladih ljudi koji su radili u vreme kovida, kao i najbolje studenate, jer kako je istakla to je pokazatelj da su prepoznali značaj obavljanja ove humane, ali  teške i odgovorne profesije.

,, Najavljujem da će Ministarstvo zdravlja urediti seoske ambulante, posebno one koje su udaljene od bolnica, i opremiti ih na odgovarajući način, tako da lekar koji tamo radi može da napravi pravu difercijalnu dijagnozu, koga slati dalje, a kome završiti lečenje tamo. U ZC Vranje trenutno se privode kraju radovi na odeljenju Ginekologije, a opremanje će biti odmah iza Nove godine.

Projekat za dečije odeljenje je završen i sledi opremanje u narednoj godini. Na taj način Zdravstveni centar Vranje mnogo dobija na kvalitetu“, rekla je ministarka Grujičić.

,, Pri kraju je priprema projektno-tehničke dokumentacije za Dom zdravlja, ATD dispanzer  i za prostore nekadašnjih odeljenja Neurologije i  ORL-a.

Kada imamo kompletnu dokumentaciju, nadamo se  da ćemo  lako i obezbediti sredstva“, rekao je Predsednik Privremenog organa Grada Vranja dr Slobodan Milenković.

Back to top button