Društvo
Trending

Maratonci na putu ka Solunu posetili manastir Prohor Pčinjski

U okviru Programa obeležavanja 25. godina od NATO  agresije, već tracicionalno održava se Međunarodni humanitarni memorijalni maraton mira ,,Sećanje na žrtve Nato agresije 1999. godine“.

Učesnici su krenuli u nedelju, 24. marta, od Hrama Svetog Save ka Solunu, odnosno ka Srpskom vojnom groblju Zejtinlik, gde bi trebalo da stignu u petak, 29. marta, i polože vence i cveće.

Gradski većnik za sport, obrazovanje i verske zajednice Nenad Đorđević dočekao je maratonce u manastiru Sveti Prohor Pčinjski, gde im je uručio prigodne poklone.

„Želim vam srdačnu dobrodošlicu i želim da naglasim da je vaše učešće u obeležavanju godišnjice NATO bombardovanja na ovakav specifičan način za svako poštovanje. Ovaj maraton je već tradicija i nadam se da će tako ostati i u budućnosti, jer vi na ovaj način dajete doprinos za očuvanje sećanja na sve žrtve agresije, sa ciljem da se nikada ne zaboravi “ istakao je većnik.

Učesnici maratona će na svom putu obići preko 30 porušenih i bombardovanih objekata i 10 spomenika žrtvama agresije. Takođe, posetiće i oko 20 crkava i manastira, gde će uz molitvu paliti sveće za žrtve NATO agresije, sa porukom „Da se ne zaborave žrtve i heroji otadžbine Srbije“.

Organizator maratona mira ,,Sećanje na žrtve Nato agresije 1999. godine“ je atletski klub ,,Plemenito srce“ iz Beograda.

Back to top button