Društvo
Trending

Krava iz Nesalca pobednica izložbe goveda u Levosoju

Krava vlasnika Adnana Sulejmanija, stočara iz sela Nesalce kod Bujanovca, apsolutna je pobednica Četvrte izložbe krava simentalske rase, koju je u nedelju u Levosoju organizovala Veterinarska stanica iz Bujanovca.

Krava šampionka, stara pet godina, u periodu poslednje laktacije (vreme posle  teljenja koje traje oko 10 meseci), dala je 5.785 litara mleka – nešto menje od 20 litara dnevno.

Njen vlasnik Sulejmani, inače poznati stočar iz ovog kraja, osvojio je pobednički pehar i novčanu nagradu od 120.000 dinara.

U kategoriji priplodnih krava, petočlani stručni žiri, prvo mesto je dodelio grlu čiji je vlasnik takođe poznati stočar Raif Bektaši iz Velikog Trnovca kod Bujanovca.

Članovi stručnog žirija, koji nisu imali ni malo lak posao, za najkvalitetnije grlo u kategoriji priplodnih prvotelki, proglasili su grlo vlasnika Gorana Jaćimovića iz sela Gornji Vrtogoš kod Vranja.

U trećoj – poslednjoj kategoriji priplodnih junica, najciše ocene žirija osvojilo je grlo Miodraga Mitića, stočara iz sela Rakovac kod Bujanovca.

Nekoliko stotina posmatrača iz Bujanovca, Preševa i Vranja, kao i gostiju ove manifestacije, na izložbi organizovanoj na fudbalskom stadionu u Levosuju, videli su preko 80 najkvalitetnijih grla simentalske rase na jugu Srbije čije su cene od tri do 5.000 evra.

Obraćajući su prisutnima, stočarima pre svega, direktor Veterinarske stanice u Bujanovcu Miodrag Milković, između ostalog je rekao da će za nekoliko dana ovde stići 92, a na jesen još 42 junice iz Nemačke, čiji će vlasnici biti poznati uzgajivači stoke sa ovog područja.

Kao i prethodne tri, i ovu izložba goveda simentalske rase, zaposleni u Veterinarskoj stanici u Bujanovcu, organizovana su na najvišem nivou, primenjujući standarde naših, ali i evropskih manifestacija ove vrste.

Zato ne čudi što su petnaestak najvećih stručnjaka iz Beograda, Zemuna, Velike Plane i drugih centara srpskog stočarstva, zaposlenima u Veterinarskoj stanici u Bujanovcu, odali najviša priznanja za ukupnu organizaciju ove manifestacije.

Back to top button